Silah üreticileri: Yerli sanayinin önü açılsın

Bursa Doğa, Av 2012 4. Uluslararası Doğa Sporları, Avcılık, Atıcılık, Balıkçılık, Alternatif Turizm, Arazi Araçları, Yaz Sporları, Spor Giyim, Karavan ve Kamp Malzemeleri Fuarı'na katılan silah üreticileri, yerli sanayinin önünün açılmasını istiyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2012 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

10 Haziran Pazar gününe kadar açık kalacak fuara, 24 ülkeden 228 firma ve firma temsilcisi katılıyor. Fuarı gezen vatandaşlar özellikle av tüfeklerine ve tabancalara ilgi gösteriyor. Bursa'dan fuara katılan Bozkurt Ticaret yetkilisi İsmail Bozkurt, şirket olarak 50 senedir bu alanda faaliyet gösterdiklerini söyledi. Türkiye'de gençlerde silah merakının çok fazla olduğunun altını çizen Bozkurt, şunları söyledi: "Avcılığa merak geçmişe göre azaldı. Orman Bakanlığı ile sürdürdüğü kampanya kapsamında ormana keklik, bıldırcın ve tavşan gibi hayvanlar salınarak yaban hayatı canlandırılıyor. Son zamanda olmadığı kadar keklik ve tavşan var. Avcılarda memnun bizde memnunuz. Satışlarımız daha iyi."

Av silahları için ruhsat kolay alınabildiğine işaret eden Bozkurt, "Silahlar 350 liradan 7 bin 500 ve 8 bin liraya kadar silah var. Bir buçuk milyara çok iyi bir silah edinip acılığa başlama şansı var." ifadesini kullandı.

SİLAH ÜRETİCİSİNİN ÖNÜ AÇILSIN

Nişan Silah olarak sektöre yeni girdiklerini anlatan şirket sahibi Mehmet Toy ise Türkiye'nin iklim ve doğa olarak av sektörüne çok müsait olduğunu ifade etti. Toy, "Ancak bu alanda av silahı üreten firmaların önü açılmıyor. Mesela ben şuanda şarjörlü bir av tüfeği yaptım ama Türkiye'de satışı yasak. Bunu Amerika'ya satsam, benim vatandaşım gidip oradan bu silahı alabiliyor ama Türkiye'de bunun satışı yasak." şeklinde konuştu. Mehmet Toy, firma olarak askere ve polise dahi silah yapabilecek düzeyde olduklarını sözlerine ekledi.

Türk Hunter Firma Sahibi Şamil Türk de av sektörü ile ilgili saraciye ürünlerinin satışı amacıyla fuara Konya'dan katıldıklarını dile getirdi. Türk, "Sektöre elimizden geldiği kadar ayakkabı, tüfek kılıfları, yelekle ve saraciye gibi bütün ürünlerle ilgili hizmet veriyoruz. Bir avcı silahını aldıktan sonra bütün kıyafetleri, ayakkabı, tüfeğin aksesuarları 200-250 lira civarında yerli üretimden temin edebilir. Ancak bunu Amerikan başta olmak üzere yabancı ithal ürünlerden ise çok daha yüksek fiyatlara temin edebilir. Bu da 500 ila 1000 lirayı dahi aşabilir." şeklinde konuştu.

"ALANINDA AVRUPANIN ÜÇÜNCÜSÜYÜZ"

Sarsılmaz Silah firmasından Temel Coşkan da, yıllardır bu fuara katıldıklarını anlatırken, "Fuara hangi konuma geldiğimizi göstermek için katılıyoruz. Bu senede yeni ürünlerimiz var. ?ST 9' ve ?Toplu tabancalarımız' bu yıl yeni ürünlerimiz. Fuardan memnunuz, zaten millet olarak silaha düşkünüz. Daha önce yabancı silah alanlar artık yerli silaha dönüyor." dedi.

SUÇ RUHSATSIZ SİLAHLA İŞLENİYOR

Silahı, kullanmasını bilenlerin alması gerektiğini belirten Temel Coşkan, "Silahı hazmetmesi lazım. Önüne gelende silah alırsa değişik şeyler oluyor. Ama ruhsatlı silahla kimse suç işlemiyor. Ruhsatsız silahla suç işleniyor." şeklinde konuştu.

Sarsılmaz Firması olarak Türkiye'de ki en büyük yerli sanayi, Avrupa'da ise 3. durumda olduklarını vurgulayan Temel Coşkan, şöyle konuştu: "Vatandaş özellikle silahı can güvenliği için alıyor. Evimde bir tane olsun, bulunsun diye alıyor. Ne olur ne olmaz, devir kötü. Hiç olmazsa bir şey olduğunda canımı, ailemi malımı koruyayım diye alıyor. Bu nedenle can güvenliği için daha çok tabanca, av içinde av tüfeği alıyor."

Silah merakının yöreye göre değiştiğini anlatan Coşkan, sözlerini şöyle tamamladı: "Silah merakı yöreye göre değişiyor. Bazı yörelerde tabancaya, bazı yörelerde de tüfeğe aşırı düşkünlük var. Mesela bir Afyon yöresi tabancaya aşırı düşkün. Bir Antep yöresi tabancaya aşırı düşkün. Bir Karadeniz yöresi tabancaya aşırı düşkün. Ancak bir Edirne yöresi ise tüfeğe düşkün. Bizim burada tabanca olarak 1845 liradan başlayıp 4 bin 350 liraya kadar fiyatlarımız var. Av silahlarımız da ise 625'den 2 bin 850'ye kadar satılıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber