Meslek liselilerine ?alan' çözümü için YÖK'le MEB anlaştı

Haber Giriş : 29 Haziran 2005 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Farklı katsayı nedeniyle haksızlığa uğradıkları iddia edilen meslek liselilerin sorununa ?alan' çözümü için YÖK'le Milli Eğitim Bakanlığı anlaşmaya vardı.

YÖK ve hükümet meslek liselilerin üniversiteye girişi konusunda ?alan formülü'nde anlaştı. İmam hatip liseleri sözel alan haline dönüştürülecek. Buradan mezun olanlar sözel bölümlere 0.3 yerine 0.8'lik katsayıyla daha kolay girecek.

ÖSS sistemi, meslek lisesi mezunları için bir kez daha değişiyor. Farklı katsayı nedeniyle haksızlığa uğradıkları savunulan meslek liselilerin sorununa ?alan' çözümü geliyor. Meslek liselilerin, tercih edebilecekleri alanlar artırılıyor. Üniversitelerin, ?sözel' puanla öğrenci alan radyo-televizyon, arkeoloji, tarih, coğrafya gibi programlarının yanı sıra bazı branş öğretmenlikleri de, yeni formül çerçevesinde imam-hatiplilere açılıyor.

Katsayı değişikliğinin oy çokluğuyla reddedilmesinin ardından, hafta sonu Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in başkanlığında İstanbul'da toplanan Genel Kurul'un ağırlıklı gündemi yine ?farklı katsayı' uygulaması oldu. YÖK ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın, katsayı uygulaması aynı kalmak koşuluyla, meslek liseleri için ?alan genişletme' yönünde mutabakat sağladığı öğrenildi.

2006'DA DEVREDE

Buna göre, liseden mezun olduğu alanın devamını tercih edenlere 0.8, alanı dışı tercihte bulunanlara 0.3 olarak uygulanan katsayı değişmeyecek. Ancak, meslek lisesi mezunlarının, düşük katsayı uygulanmadan tercih edebilecekleri alanlar genişletilecek. Bu alanların belirlenmesi için ÖSYM ile Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) ortak çalışacak. Yeni alanlar, 2006-ÖSS'de, soru içeriği değişikliği ile birlikte uygulanacak.

?ALAN'A 0.8

Endüstri Meslek Lisesi elektrik bölümü mezununa, elektrik mühendisliğini tercih ettiğinde halen olduğu gibi 0.3 değil, artık 0.8 katsayı uygulanacak. Bu öğrenci, alanının devamı niteliğinde olmayan bir mühendislik veya hukuk, işletme gibi bölümleri tercih ederse, katsayı 0.3'e düşecek. Bu öğrencinin, elektrik öğretmenliğini tercih etmesi durumunda, yararlandığı 0.24'lük ek katsayı yine geçerli olacak.

İHL SÖZELCİ

Toplantıda, halen imam-hatip liselerinde, genel liselerin ?Türkçe-Sosyal' alanındaki müfredatın uygulandığına işaret edildi. Bu çerçevede, imam-hatiplilerin, ÖSS'de de, genel liselerin ?sözel alanı' kapsamında algılanması kararlaştırıldı. Bu çerçevede, ?Düz lisenin sosyal alan mezunu sözel puanla öğrenci alan hangi programları tercih ediyorlarsa, imam-hatip lisesi mezunları da tercih edebilsin' denildi.

SEÇENEK ARTTI

Buna göre, kesin alanları ÖSYM ve TTK tarafından belirlenecek imam-hatipliler, ?sözel puan' ile öğrenci alan bu programları tercih etmeleri halinde, mevcut uygulamada olduğu gibi 0.3 yerine artık 0.8 katsayı uygulanacak.

İmam-hatiplilere halen, sadece ilahiyat fakülteleri ile din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğini tercih etmeleri durumunda 0.8 ve artı 0.24 katsayı uygulanıyor.

Kaymakam olma yolu kapalı

YENİ sisteme göre imam-hatipli eğer, eşit ağırlığa dayalı hukuk, siyasal, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler gibi programları tercih ederse uygulanacak katsayı eskisi gibi 0.3 olacak. Sayısal puanla öğrenci alan tıp, mühendislik, eczacılık gibi programları tercihlerinde de başarı puanları 0.3 katsayı ile çarpılacak. İHL mezunları, sinema-TV, halkla ilişkiler, sanat tarihi, halk bilimi, tarih, coğrafya, reklamcılık, Türk Dili ve Edebiyatı, Türk lehçeleri gibi sözel bölümlere 0.8'lik katsayı avantajıyla girebilecek.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber