Bütün öğretmenlere 'ek ders' şartı geliyor

Haber Giriş : 29 Haziran 2005 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, 25 yılını dolduran öğretmenlerin de haftada 30 saati tamamlayacak şekilde ek derse girmelerini öngören yasa tasarısını TBMM'ye gönderdi

Milli Eğitim Bakanlığı, 25 yılını dolduran öğretmenlere tanınan 'ek ders girmeme' ayrıcalığını kaldıran yasa tasarısını TBMM'ye sevk etti. Öğretmenlerin haftalık ders saatlerini ve ek ders ücretlerini düzenleyen 439 Sayılı Kanun'da değişiklik öngören tasarı, kıdemli öğretmenlerin de haftada 30 saati tamamlayacak şekilde ek derslere girmesini düzenliyor. Tasarıyla, kanunun 9. maddesinde yer alan "Öğretmenlikte veya Milli Eğitim hizmetlerinde yirmibeş yılı tamamlayanlara muvafakat (uygun görme) etmedikleri takdirde ek ders verilemez" hükmü kaldırılıyor. Böylece ek ders konusunda yıllardır süregelen 'kıdemli-kıdemsiz' ayrımına son veriliyor. Personel Genel Müdürü Remzi Kaya, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada "Aynı branştaki öğretmenlerden birisi 30 saate kadar derse giriyor. Diğeri 15 saatte kalıyor. Yeni düzenlemeyle öğretmenler arasındaki bu adaletsizliğe son veriyoruz. Her öğretmen ek ders verecek" dedi. Kaya, 25 yıl ve daha fazla hizmeti olan öğretmenlerin de ek derslere girmesiyle öğretmen açığının kapanması yolunda önemli bir aşama kaydedileceğini dile getirdi. Kanun değişikliği yürürlüğe girdiğinde kıdemli öğretmenler haftada 6 saat ek derse zorunlu olarak girecekler. Bunun yanısıra okul idaresinin kararı ve kendi isteğine bağlı olarak 9 saat daha ek ders verebilecekler.

Öğretmen açığı 130 bin

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, Türkiye genelinde branşlara göre 130 bin öğretmen açığı bulunuyor. Bu hesaplama, yerleşim birimlerindeki okullar ve bu okulların ders yüküne göre yapılıyor. Ancak öğretmen açığı öğretmenlerin haftada 21 saatlik ders yükü dikkate alınarak belirlediğinde 62 bin 210 olarak hesaplanıyor. Bakanlık yetkilileri aradaki farkın, küçük yerleşim birimlerinde okulların herhangi bir branş için ders yükünün 8,10 veya 12 saat olmasından kaynaklandığını ifade ediyorlar.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber