OSTİM'de, kamu personelini soruşturma talebi izne takıldı

OSTİM ve İvedik'teki işyerlerinde meydana gelen ve 20 kişinin ölümüne sebep olan patlamalarla ilgili davanın görülmesine dün devam edildi.

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Haziran 2012 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Duruşmayı izleyen aileler, Cumhuriyet Savcısı Abdülarif Akgüç'ün, olayda ihmali olduğu düşünülen kamu görevlileri hakkında yargılama izni istediğini ancak bunun kabul edilmediğini açıkladı.

OSTİM ve İvedik Organize Sanayi bölgelerinde 3 ve 4 Şubat 2011 tarihlerinde meydana gelen ve 20 kişinin ölümüne yol açan 2 ayrı patlamayla ilgili önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. Oksijen tüplerinden kaynaklandığı belirlenen patlamalarda, denetimden sorumlu olan kamu kurumlarının yetkililerinin yargılanabilmesi için mahkemeye izin verilmediği öğrenildi.

Dünkü duruşmanın ardından müşteki aileler, patlamalarla ilgili kamu görevlileri hakkında soruşturma yürüten Cumhuriyet Savcısı Abdülarif Akgüç ile görüştü. Aileler adına gazetecilere bir açıklama yapan Demet Gürer, savcının, kamu görevlileri hakkında soruşturma izni istediğini, ancak ilgili kurumların bu izni vermediğini iddia etti. İzin talebinin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın işyerlerinin denetimiyle ilgili bürokratları hakkında olduğu belirtiliyor.

Ankara 10. Ağır Ceza Mahke-mesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Kasım Ersoy, Bahadır Esendik ve Burhan Koç ile 6 tutuksuz sanık katıldı. Duruşmada, sanıklar ile diğer kamu kurumlarının, patlamalarda kusurlu olup olmadıklarının, kusurluysalar ne oranda olduğunun belirlenmesi için alınmasına karar verilen bilirkişi heyeti raporunun henüz dosyaya gönderilmediği belirtildi. Tutuklu sanıkların avukatları, müvekkillerinin tahliyelerini talep etti. Cumhuriyet savcısı ve müşteki avukatları ise sanıkların tutukluluklarının devamını istedi. Mahkeme, bilirkişi heyeti raporunun beklenmesine ve tutuklu sanıkların bu durumlarının devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Bu duruşma öncesinde de patlamada yakınlarını kaybedenler adliye önünde basın açıklaması yaptı. İvedik'teki patlamada hayatını kaybeden Dilek Gürer'in kız kardeşi Demet Gürer, 'Duruşmalarda herkesin birbirini sorumlu tutmasını, denetim görevi olan kurumlarca hiçbir denetim yapılmamasını dinlediklerini' ifade ederek, 'esef, acı, elem ve keder duyduklarını' belirtti. "Gaz şirketi çalışanlarından sağır-dilsiz bir işçinin, işverenlerce hiçbir iş ve işçi güvenliği önlemlerine bakılmaksızın, yıllardır tehlikeli işler gördürdüğünü dinledik." diyen Gürer, OSTİM ve İvedik'te sevdiklerini kaybedenler olarak, başka canların yanmamasını, başka anne ve babaların ağlamamasını istediklerini aktardı.

Gürer, "Bir araya gelerek, bu memleketin geleceği için, iş güvenliği için, sağlıklı yaşam koşulları için, kanun dışı çalışma koşullarını sona erdirmek için davalarımızın takipçisi olmaya devam ediyoruz." dedi. Bir süre 'OSTİM'i unutmadık, unutturmayacağız', 'İvedik'i unutmadık, unutturmayacağız' sloganları atan aileler, daha sonra duruşmayı izledi. Duruşmayı izleyenler arasında ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber