Yargıtay Onursal Başkanı Selçuk: Türkiye'de, demokrasi sorunu var

Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, ''Türkiye'de her gün demokrasi konuşulduğuna göre demek ki bir demokrasi sorunu var. Hitler'de demokrasiden bahsederdi. Çünkü, yönetiminde demokrasi yoktu. Ama Churcill bahsetmezdi. Çünkü demokrasi vardı.'' dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Haziran 2012 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bingöl Barosunun 'Türkiye'de Demokrasi' konulu konferansına, Yargıtay Onursal Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Sami Selçuk katıldı. Bingöl Üniversitesi Rektörlük konferans salonunda yapılan programa Vali Mustafa Hakan Güvençer, Belediye Başkanı Serdar Atalay, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulaziz Beki, Bingöl Barosu üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Türkiye'de demokrasinin Avrupa'dan alındığı için 'çakma' bir demokrasi olduğunu söyleyen Selçuk, "Bazıları diyor ki 82 anayasası yüzde 92 oy aldı. Peki, nasıl oy aldı? Anayasanın aleyhinde konuşmak yasaktı. Benim anayasamı, benim tartışmamı yasaklıyor. Özgür irade ile olmayan sözleşme geçerli bir sözleşme olmaz. Saddam da adaylığını koyduğunda yüzde 99 oy alıyordu. Kimse kendisini aldatmasın. Demokrasi bir orkestradır. Dikkat ederseniz, orkestrada hiçbir ses, bir diğerini bastırmamaktadır. Bütün sesler değişik ama özgürdür. Hiç birisi diğerini yok etmiyor. Türkiye bunu algılayamadı. Bu her dönem de böyle oldu. Birisinin sesi yükselince, kılıcıyla ezdiler. Hayır ezmeyeceksiniz dinleyeceksiniz. Sizin dinlemeniz görevinizdir. Onunda konuşması hakkıdır. '' dedi.

"DEVLET, HİÇBİR ZAMAN HESAP VERMEYE YANAŞMIYOR"

Türkiye'nin tartışma kültürüne açık olmadığını savunan Selçuk, ''Tartışma, senin görüşünü ben tartarım, benim görüşümü sen tartarsın' anlamındadır. Ancak Türkiye bu kadar güzel bir şeyi başaramıyor.'' ifadelerini kullandı. Tartışmayan bir ülkenin gelişmesinin mümkün olmayacağını söyledi.

Devletin hiçbir zaman hesap vermeye yanaşmadığına ifade eden Selçuk, ''Türkiye sürekli ikmale kalan bir ülkedir. Devlet de, koltuğa oturanlar da hiçbir zaman hesap vermeye yanaşmıyor. Bir yönetici, bir toplumu yönetiyorsa, hesap vermeye hazır olmalıdır. Hesap vermiyorsa, toplum da ondan hesap sormuyorsa, o ülke de zaten demokrasinin temellerini atamazsınız, yaşatmanız da mümkün değildir." diye konuştu.

"KÜRT SORUNU ÇÖZÜLEBİLİR BİR SORUNDUR"

Program sonunda soruları cevaplayan Selçuk "Kürt sorunu çözülür mü?" sorusuna, "Evet, kesinlikle çözülür. Çünkü İnsanların yarattığı bir sorunu yine insanlar çözebilir. Bunun için; Kürt sorunu çözülebilir bir sorundur." dedi.

Program BingölBaro Başkanı Erdal Aydemir'in Sami Selçuk'a verdiği teşekkür plaketi ile son buldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber