Cemil Çiçek: Özel mahkemelerin yokluğunda çıkacak sorunları iyi hesaplamalıyız

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, özel yetkili mahkemelerin yetkilerinin sınırlandırılmasına yönelik çalışmalara ilişkin ?Bir şeyin varlığından şikayet ederken, yokluğunda ortaya çıkabilecek problemleri de iyi hesap etmemiz lazım? değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Haziran 2012 18:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel yetkili mahkemelerin görev alanlarının daraltılmasına ilişkin henüz ortaya çıkmış bir tasarının olmadığını hatırlatan Cemil Çiçek, CMK'nın 250. maddesiyle ilgili tartışmanın bu maddeyi uygulayan bütün mahkemelerle ilgili olmadığına da dikkat çekti.

TBMM Başkanı Çiçek, CMK'nın 250. maddesiyle ilgili tartışmaların daha çok İstanbul'daki mahkemelerin uygulamaları nedeniyle gündeme geldiğini belirterek, ?Sorun mahkemelerden mi yoksa uygulamalardan mı kaynaklanıyor? Bence tepkisel değerlendirmeler yerine soğukkanlı değerlendirme yapmak gerekecektir.? ifadelerini kullandı.

CMK'nın 250. maddesi ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'ne müracaatlar yapıldığını hatırlatan Cemil Çiçek, AİHM'nin, özel mahkemelerin adil yargılama ve tabii hakim ilkesi açısından o kararlarda görüşleri olduğunu kaydetti. Çiçek, ?Bunlar olumsuz görüşler değil, daha çok uygulamanın getirdiği sıkıntılar olarak gözüküyor. Uygulamadan kaynaklanan sıkıntılar varsa bunlar değerlendirilebilir. Yeni baştan düzenlemeler yapılabilir. Bir şeyin varlığından şikayet ederken yokluğunda ortaya çıkacak problemleri de iyi hesap etmemiz lazım. Bunun altını tekrar çiziyorum. Bir şeyin varlığından şikayet ediyoruz, yokluğunda ortaya çıkacak sorunları da iyi öngörebiliyorsak düzenlemeleri ona göre yapmak lazım.? uyarısında bulundu.

ERDOĞAN-KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİ DAHA ÖNCE OLSAYDI BAZI SIKINTILAR YAŞANMAYABİLİRDİ

Ankara'nın Beypazarı ilçesinde düzenlenen 13. Uluslararası Beypazarı ve Yöresi Festivali'ne katılan Cemil Çiçek, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kendisine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun görüşmesi de sorulan Çiçek, görüşmeyi ?olumlu? bulduğunu ifade etti. Çiçek, ?Sadece iki parti arasında değil, herkesle uygun görüldüğü takdirde bu görüşmelerin yapılması ülkedeki gerginlikleri, kutuplaşmaları azaltır. Konuşamazsak anlaşamayız.? şeklinde konuştu.

Türkiye'nin her sorununu başkalarıyla konuştuklarını ifade eden Çiçek, ?Birbirimizle niye konuşmuyoruz? Ya da birbirimizle bugüne kadar niye konuşmadık?? diye sordu.

Seçimlerin üzerinden 1 yıl geçtiğini vurgulayan Çiçek, bu süre boyunca ilk kez böyle bir görüşmenin gerçekleştiğini ve bu görüşmelerin çok daha önce yapılması halinde bugün yaşanılan bazı sıkıntıların yaşanmayabileceğini kaydetti.

PARTİLİ CUMHURBAŞKANI SİSTEMİ TARTIŞILABİLİR

Başbakan Erdoğan'ın bir televizyon programında ilk kez gündeme getirdiği ?partili cumhurbaşkanı sistemine? ilişkin görüşleri de sorulan Cemil Çiçek, yeni anayasa yazımına ilişkin çalışmalar kapsamında değerlendirmede bulundu. Şu anda yeni anayasanın temel hak ve özgürlükler bölümünü yazdıklarını, bunun arkasından yasama ve yürütme organlarının görev yetki ve sorumlulukları bölümünün geleceğini belirten TBMM Başkanı, ?Bu düzenlemelerde bu tür konular tartışılacak. Çünkü benimsediğiniz modele göre de devletin organları arasındaki yetkiyi düzenleyeceksiniz. Zamanlama olarak bu türlü tartışmalar yapılabilir.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber