Teziç'ten siyasilere: Eğitimle ilgili uslubü değiştirelim

Haber Giriş : 29 Haziran 2005 18:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, "siyasi çevrelerin eğitimle ilgili değerlendirmelerinde üsluplarını değiştirmelerini" isteyerek, "Meydanlarda, üniversiteleri küçük düşürecek ifadelerle değerlendirme yapmayalım. Hepimizin çocuklarının Avrupa'da, Amerika'da okuma şansı yoktur" dedi.

Teziç, Türk üniversitelerinin dünyadaki ilk 500 üniversite içinde yer almamasının, sık sık "hakaretamiz üslupla" dile getirildiğini kaydetti.
2003 yılında, İstanbul ve Hacettepe üniversitelerinin ilk 500 üniversite içinde yer aldığını ifade eden Teziç, üniversitelerin dinamik alanlar olduğunu, çok ufak değişikliklerin, örneğin yayın sayısındaki küçük bir kımıldamanın bile bu sıralamada yer almayı etkilediğini söyledi.

Teziç, "2003 yılından bu yana Türk üniversitelerinin içine sokulduğu kıskaç değerlendirilirse, niçin ilk 500'ün içinde olamadığımızın cevabını bulmuş oluruz" dedi.
Teziç, meslek liselerinin kendi yollarında devam etmesi gerektiğini söyleyerek, "Meslek liselerinin seviyesini yükseltmek ve meslek yüksek okullarına daha iyi nasıl öğrenci alınabilir, bunun değerlendirmesini yaparak içinde yaşadığımız sorunları aşmak... Meslek liselerini küçümser ifadelerden de kaçınmalıyız. Çünkü orada okuyanlar, bu ülkenin çocukları" dedi.

Sık sık katsayı konusu dile getirilerek, bu liselerde okuyan çocuklara, gerçekleşmeyecek bir umut verilmeye çalışıldığını söyleyen Teziç, "Bu çocukların huzurunu kaçırmayalım. Bir endüstri meslek lisesi mezununun aldığı öğrenimin altyapısı, mühendislik fakültesinde makine mühendisliği bölümünde okuyacak düzeyde değildir. Bu olmadığı içindir ki, bunların kendi alanlarında devam etmeleri en sağlıklı yoldur. Eğer biz, meslek lisesi mezunlarını özendirip, üniversitelere yönlendirmek istiyorsak, burada bir sakatlık var demektir. Bu yanlışlığın meydanlarda politik malzeme konusu yapılmamasını rica ediyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber