73 bin üyeli iki sendika, imam, müezzin ve vakıf çalışanlarının maaşları düşük diye camilerde hutbe okunması önerisini karara bağlayacak.

Haber Giriş : 17 Eylül 2003 09:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
73 bin üyeli iki sendika, imam, müezzin ve vakıf çalışanlarının maaşları düşük diye camilerde hutbe okunması önerisini karara bağlayacak.

73 bin sendikalı imam, müeezzin ve vakıf çalışanının maaşlarının düşük olduğu gerekçesiyle Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (DİVES) Genel Başkanı Ali Rıza Ekinci'nin camilerde hutbe okunsun önerisi Diyanet-Sen ve Türk Diyanet Vakfı-Sen sendikalarında tartışılmaya başlandı. Kamu-Sen'e bağlı Türk Diyanet Vakfı-Sen Başkanı Bilal Eser, ?Cami ve kışlalarda paranın konuşulması etik değil? derken DİVES Başkanı Ekinci, ?Peygamber efendimiz bir hadisinde, ?işçinin alınteri kurumadan hakkını verin' diye buyurmuş. Sorunlarımızı halkla paylaşabileceğimiz tek yer camilerdir? diyor. Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen ise, ?İmamların ekonomik durumu ve itibarı 80 yıl önceye göre çok kötü. Bu meselenin bir bütün olarak algılanmasını istiyoruz. Camiler müslümanların hertürlü sorunlarını konuşup, çözdükleri yerlerdir. Mescid-i Nebevi bunun en güzel örneğidir.? Diyanet İşleri'nde örgütlü üç sendika bu hafta yoğun bir görüşme trafiğinden sonra ortak bir karara varacaklar.

Camide para konuşulmaz

Kamu-Sen'e bağlı Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Bilal Eser'de hükümetin Kamu Görevlileri Yasası'na uygun olarak çalışan Uzlaştırma Kurulu raporlarını dikkate alması gerektiğine işaret ederek şunları konuştu:

?73 bin Diyanet çalışanının 65 bini 439 milyon lira ile 460 milyon lira arasında maaş alıyor. Diyanet'te en fazla üyesi olan sendika olarak camilerde imamların ve müezzinlerin para meselelerinin konuşulmasından yana değiliz. Ancak hutbe olarak okunsun önerisini ortaya atan DİVES ve Diyanet-Sen'le görüşerek ortak bir karara varacağız? dedi.

Kimlik sorunu

İmam ve din görevlilerinin kendileriyle ilgili sorunları en iyi anlatabilecekleri yerlerin camiler olduğunu söyleyen Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen'li Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Altunkaya ise, ?İmamların, din görevlilerinin Diyanet çalışanlarının paradan daha çok kimlik sorunları var. İmamlar seksen yıl önce Türkiye'nin en saygın ve gelir seviyesi iyi olan kesimdi. Ancak her fırsatta ülkemizde din görevlileri itilip kalkıldı. Hutbeye sadece ekonomik argümanların eksikliği ekseninden bakmamak lâzım. DİVES'in önerisini kesinlikle sonuna kadar destekliyoruz. Cami'de para konuşulmaz ifadesi doğru değil. Camide islami ölçüler içerisinde her şey konuşulur. Mescid-i Nebevi bunun en bariz örneğidir. Orada her şey konuşulurdu? dedi.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber