Depremle 'lisansüstü' mücadele

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 11 Haziran 2012 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

DEPREM ve afetlere karşı 'kentsel dönüşüm' projelerine ağırlık veren hükümet, şimdi de mücadelede 'akademik kariyere' yöneldi.

'Deprem Mühendisliği' ve 'Afet ve Acil Durum Yönetimi' alanlarındaki yüksek lisans imkanının yanı sıra, lisans düzeyinde de seçmeli dersler ve sertifika programları geliyor.

Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), proje için YÖK ve üniversitelerle işbirliği yapıyor. Hazırlıklar yetişirse, önümüzdeki yıldan itibaren altyapısı güçlü üniversitelerde deprem çalışmaları konusunda çok disiplinli lisansüstü programları açılacak.

Bu programların 'Deprem Mühendisliği' ile 'Afet ve Acil Durum Yönetimi' alanlarında olabileceği kaydedildi. Programlar, İnşaat Mühendisliği ve Jeofizik Mühendisliği bölümlerinin birlikte açacakları disiplinler arası programlar da olabilecek. Lisans düzeyinde de seçmeli derslerin açılması öngörülüyor. Halen, 'İnşaat mühendisliği' yapan mühendislerin eğitiminin 'Deprem Mühendisliği' programı tarafından yaz kursları, sertifika programları olarak gerçekleştirilebileceği de kaydedildi. Mezun olanlara, konuyla ilgili kurum ve kuruluşlar personel alımında öncelik verecek.

İŞ KOLAYLIĞI SAĞLANACAK

AFAD yetkilileri, bu yolla, yetişmiş nitelikli personel yetiştirilmesinin hedeflendiğini, ilgili kurum ve kuruluşlarda istihdam edilecek bu personelle birlikte, depremlerle ilgili zarar azaltma çabalarının etkinlik kazanacağını savunuyor.

Kaymakama polise afet dersi

AFAD'In koordinasyonunda deprem ve afetler konusunda toplumun çeşitli kesimlerinin eğitilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, 15 Haziran'a kadar sunulacak projeler çerçevede şu adımların atılacak:

- Yerel yöneticilere, polis, itfaiye, sağlık, arama-kurtarma gibi görevlerde çalışanlara, Öğretmenlere eğitim verilecek.

- Afet sırasında dil birliğinin sağlanabilmesi için, akademisyenler ve ilgililerin katılacağı bir çalıştay yapılarak, 'Ulusal Deprem Terimleri Sözlüğü' oluşturulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber