Tekçi davasında dönemin askerleri olayı yalanladı

Teröristlerin yerlerini göstermediği gerekçesiyle 1995'te öldürüldüğü iddia edilen Nezir Tekçi adlı çobanın, rütbelilerin emriyle öldürülüp öldürülmediğine ilişkin erlerden istenilen ifadeler mahkemeye ulaştı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2012 12:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

UYAP aracılığı ile 40'a yakın askerden gelen ifade tutanaklarına göre, iddia edilen söz konusu olayın yaşanmadığı belirtildi.

Hakkâri'de Nezir Tekçi adlı çobanın PKK'lı teröristlerin yerlerini göstermediği gerekçesiyle 1995'te önce kurşuna dizdirip, sonra mayınla patlatarak öldürülmesi emrini verdiği iddiasıyla, emekli Albay A.O.A. ile Muvazzaf Yarbay K.A.'nın yargılanmasına Eskişehir'de devam edildi. Güvenlik gerekçesiyle Hakkâri Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen davanın sanıklarından duruşmaya sadece Muvazzaf Yarbay K.A. ve avukatları katıldı. Ayrıca, duruşmayı BDP Eskişehir İl Örgütü yöneticilerinin de takip etmesi dikkat çekti.

Mahkeme heyetinin bir önceki duruşma UYAP kanalı ile o dönemde görev yapan askerlerin ifadesini istemesi üzerine, yaklaşık 40 kadar asker ifadelerini mahkemeye yolladı. Gönderilen ifadelerde sadece Ü.Y. isimli bir askerin böyle bir olayın olabileceğine yönelik ifadelerinin olduğu belirtildi. Askerin söz konusu iddiaları sanık avukatları tarafından reddedildi. Avukatlar Ü.Y. isimli askerin verdiği ifadesinde Nezir Tekçi'nin cesedinin babasına gösterildiğine yönelik ifadeleri yalanladı. Tekçi'nin babası tarafından davanın tüm süreci boyunca böyle bir ifadesinin olmadığını belirten sanık avukatları, Ü.Y.'nin beyanlarının kendi içinde çelişkiler içinde olduğunu belirtti. İfadelerini yollayan diğer askerler de böyle bir olayın olmadığına yönelik ifade verdi.

Duruşmada ayrıca, o dönemde Hakkâri'de askerlik yapan İ.A.Ş. de tanık sıfatıyla dinlendi. Kendisinin Çanakkale'den Hakkâri'ye iç güvenlik nedeniyle gönderildiğini, Nezir Tekçi'nin öldürülmesi olayını görmediğini ve duymadığını ifade etti.

Mahkeme heyeti eksik evrakların giderilmesi ve askerlerden gelecek tanık ifadelerinin gelmesinin beklenmesine, duruşmayı 4 Ekim tarihine erteledi.

ÇOBAN NEZİR TEKÇİ DAVASI

1988'de Dağlıca'ya bağlı Demir köyünde yaşayan Halit Tekçi, evlerinin boşaltılması sonucu önce Üçkardeş köyüne, ardından da Güngör Mahallesi'ne yerleşti. Baba Tekçi, 16 nüfuslu ailenin geçimini sağlamak için çocuklarını da çevre köylere çobanlık yapmaya gönderdi. Ancak, Tekçi ailesi 28 Nisan 1995 tarihinden sonra çobanlık yapan oğlu Nezir Tekçi'den bir daha haber alamadı. 2002'de Cemil Kırmızıtaş adlı bir tanıdıkları sayesinde oğlu Nezir Tekçi'nin Bolu Dağ ve Komando Tugayı tarafından gözaltına alındığını öğrenen baba Halit Tekçi, durumu savcılığa bildirir.

İddiaya göre, savcı başvuruyu kabul etmeyince oğlunun peşini bırakmayan acılı baba, Yüksekova'da görev yapan Vanlı bir asker sayesinde 1995 yılında Çanakkale'den Yüksekova Tabur Komutanlığı'na geçici görevle gelen er Yunus Şahin'e ulaşır. 2000'de tanıklık yapmayı kabul eden Şahin, geçen Ağustos ayında Yüksekova Cumhuriyet Savcılığı'na ifade vererek, Nezir Tekçi'yi de beraberinde operasyona götürdüklerini ve burada PKK'lıların yerlerini göstermediği için 1. Bölük Komutanı Yüzbaşı A.O.A. ve 2. Bölük'ten Teğmen K.A.'nın emriyle önce kurşuna dizdirildiğini, sonra da mayınla patlatılarak öldürüldüğünü iddia etti. Tanık Şahin, ifadesinde şu iddialarda bulundu: ?Söz konusu komutanların 'aranızda hangileri Kürt ise parmak kaldırsın' dedi. Yaklaşık 20 kişi parmak kaldırdı. Ali Osman, bize Nezir'i göstererek 'Kürt olanlar üzerine doğru ateş etsin' dedi. Orada olan Kürt askerlerden bir kısmı 'Sadece biz ateş etmeyiz' deyince kimse ateş etmedi.?

Bunun üzerine konuyla ilgili Hakkâri Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Canavarca his sevkiyle veya işkenceyle adam öldürmek' suçundan dava açılmış, dava, güvenlik gerekçesiyle Eskişehir'e alınmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber