Mühendisler 'eşit işe eşit ücret' istiyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Temmuz 2005 11:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Kamuda çalışan Teknik elemanların maaş mağduriyeti ?

Türkiye'de son yıllarda yaşanan yüksek enflasyon ve ekonomik problemler neticesinde Ülkemizin yatırım bütçesine yön veren, proje üretimini, uygulamasını, sanayileşme ve kalkınmasını sağlayan mühendis ve mimarlar, yani kısaca Teknik Elemanlar, aşırı derecede etkilenmiş,önemli sosyal ve ekonomik kayıplara uğramıştır. Zor arazi şartlarında gece gündüz demeden, büyük bir özveri ile ülkemizin kalkınması için proje üreten, geliştiren ve uygulayan kamu çalışanı Teknik Eleman üyelerimiz ekonomik yönden büyük sıkıntı içerisindedirler.

Devletimiz büyük sorumluluklar yüklediği Teknik Elemanlara bazı ülkelerin asgari ücret olarak belirledikleri miktarın altında ücret ödemektedir. Bu durum Teknik Elemanlarımız için onur kırıcıdır. Ülkemizin kalkınması için gerekli şartların oluşturulmasında etkin olan bu insanların, yeni bilgi ve teknolojilerle çalışmaları ve çözümler üretmeleri ancak geçim derdini düşünmekten kurtulmaları ile mümkündür.

KİT ?lerde (T.Telekom, TEDAŞ, TRT, TTK, TKİ, TCDD vs ) ve Merkez Bankası, TAEK, EPDK, Denizcilik Müsteşarlığı vs gibi kamu kurumlarında çalışan mühendisler ile katma bütçeli dairelerde; Enerji ve Tabii Kaynaklar, Bayındırlık- Orman-Tarım Bakanlıkları ve bağlı kuruluşlarda (DSİ, MTA, TKGM, TCK, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Bayındırlık Müdürlükleri,İller Bnk. Belediyeler vb .) 657 sayılı Devlet Memurları kanununa tabi olarak benzer görev ve sorumluluklarda çalışan mühendisler arasında ücret uçurumları halen devam etmektedir. Devletimiz değişik kurumlarda çalıştırdığı, aynı görev ve sorumlulukları yüklediği mühendisine aşağıdaki tablodaki gibi farklı ücret ödeyerek özellikle katma bütçeli dairelerde çalışan büyük bir kesimi mağdur etmektedir.

Çalışılan Kurum Aldığı maaş (YTL)
DSİ, MTA, TCK, TKGM, BİB, İller Bnk . ,Belediyeler 900-1000
TEDAŞ, TCDD, TKİ 1400
TRT 1780
Türk Telekom 1700
Denizcilik Müsteşarlığı 2010
TAEK 2544
EPDK 2575
Merkez Bankası 4028

Bunun yanısıra Türk-İş ?in Haziran -2005 tarihi itibarı ile yaptığı araştırmaya göre; ülkemizde 4 kişilik bir ailenin aylık temel tüketim harcamaları asgari (açlık sınırı) 527 YTL,Yoksulluk sınırı ise 1601 YTL ?ye ulaştığı tespit edilmiştir. Ülkemizdeki mühendis ve mimarların büyük çoğunluğu yoksulluk sınırı altında ücret almakta çok zor şartlarda hayatlarını sürdürmeye çalışmaktadırlar. Başbakanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'dan bu ücret adaletsizliğini acilen gidermesini ve kamuda eşit işe esit ücret uygulamasını başlatmasını istiyoruz.

Saygılarımızla

TMMOB Trabzon Şube Başkanları
Elektrik Müh. Odası Trabzon Şube Bşk. : M. Yılmaz ODABAŞ
Makine Müh. Odası Trabzon Şube Bşk. : O.Gökhan BALİ
İnşaat Müh. Odası Trabzon Şube Bşk. : İbrahim USTA
Mimarlar Odası Trabzon Şube Bşk. : Bekir GERÇEK
Jeofizik Müh. Odası Trabzon Şube Bşk. : Nurettin TANDOĞAN
Jeoloji Müh. Odası Trabzon Şube Bşk. : Tuncay ÖZARMAN
Harita Müh. Odası Trabzon Şube Bşk. : Uygun ALKAN
Şehir Plancıları Odası Trabzon Şb. Bşk. : Ayhan TURAN
Çevre Müh. Odası Trabzon Şb. Bşk. : Yasin TAFLAN
Ziraat Müh. Odası Trabzon Şb. Bşk. : İsmail ASLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber