Görme engelli Öğretmenin bitmeyen çilesi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2005 10:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kahramanmaraş'ta, eğitim fakültesini bitirdikten sonra 3 kez ataması yapılan öğretmen, görme engelli olduğu gerekçesiyle göreve başlatılmadı.
Küçük yaşta geçirdiği ateşli hastalık sonucu gözlerini kaybeden Mehmet Yılmaz, büyük bir gayret göstererek, 19 Mayıs Üniversitesi Amasya Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü'nü kazandı. 4 yıllık eğitimin ardından 1998 yılında aynı okuldan mezun olan Mehmet Yılmaz, ataması yapılıp öğretmenliğe başlayacağı sırada Milli Eğitim Bakanlığı'nın, "Görme engellisin, öğretmen olamazsın" tebligatı ile adeta şok oldu. Öğretmen olma hayali ile üniversiteye gittiğini anlatan Yılmaz, "Atamam kabul edilip tayinim de Kahramanmaraş'a çıkmasına rağmen sağlık komisyonu tarafından 'Görev yapamaz' raporu verildi. Daha sonra 3 kez öğretmenlik için başvuru yaptım ve 3'ü de aynı şekilde neticelendi" dedi.

1999 yılının sonunda yasal haklarını kullanarak dava açtığını kaydeden Mehmet Yılmaz, yaklaşık 2 yıl devam eden dava sonunda Danıştay'ın aleyhinde karar verdiğini anlattı. Danıştay tarafından verilen kararı bir üst mahkemeye başvurarak itiraz ettiğini belirten Yılmaz, ancak buradan da herhangi bir sonuç alamadığını ve bütün yargı yollarının tıkandığını ifade etti. Üniversiteyi kazandığı yıllarda görme engellilerin öğretmen olduğunu hatırlatan Mehmet Yılmaz, 1995 yılında çıkartılan yönetmelikle bu kararın değiştirildiğini belirtti. Yılmaz, "Ben öğretmen olacağımı zannederek bu bölümü kazanmıştım. Benim durumumda olan arkadaşlarım geçmişte öğretmen olmayı hak etmişti. Ancak ben mezun olduktan sonra böyle bir karar çıktı. Benim ne suçum var" diye konuştu.

Bütün bunlara rağmen yılmadığını ifade eden Yılmaz, "Çünkü başka çıkar yolum yoktu. Görev yapmam lazımdı. Maliye Bakanlığı 2001 yılında özürlü eleman alımında bulundu. Ona başvuru yaptım yazılı ve sözlüyü kazandım. Evrakları da vermiştim, sadece 'Göreve başlayabilir' yazısını bekliyordum. Yazı da geldi, ancak beni şok eden olay üniversite mezunu olduğum için atamam reddedilmişti. Birçok kamu kuruluşuna özürlü eleman alınıyor, üniversite mezunu olduğum için giremiyorum. Lise mezunu şartı aranıyor. Üniversite mezunu olmam suç mu?" şeklinde konuştu.

Babası tarafından 1998 yılında evlendirildiğini söyleyen Yılmaz, "Şu anda 1 çocuğum var. Herhangi bir iş yapmıyorum. Çocuğum da zor durumda, eşim de ben de zor durumdayım. Ben Sayın Başbakan'dan ilgi bekliyorum. İnşallah bizi duyarlar" şeklinde duygularını ifade etti.

Avrupa ülkelerinde görme engellilere devletin köpek bile tahsis ettiğini kaydeden Yılmaz, devletin onlar için elinden gelen her şeyi yaptığını sözlerine ekledi.
Mehmet Yılmaz'ın eşi Ayşe Yılmaz ise, 7 yıldır çok büyük zorluklar çektiklerini belirterek, "Asıl kör olanlar eşimin durumunu göremeyenlerdir. Eşim boşuna mı üniversiteyi bitirdi. Biz eşimin öğretmen olarak atamasının yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber