İzmir'in 'İmbat'ı denize indi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ?Yüzülebilir Körfez? hedefindeki önemli aktörlerden biri olacak kesici emici tarama gemisine ?Meltem İzmir?, ona lojistik destek sağlayacak römorköre ise ?İmbat İzmir? adı verildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2012 10:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyükşehir Belediyesi, Büyük Körfez Projesi'nin en önemli adımlarından birini daha tamamlıyor. Dibindeki ve dere ağızlarındaki çamuru temizleyerek her geçen gün biraz daha sığlaşan körfezi kurtaracak tarama gemisinin yapımı devam ederken römorkörün karadaki montajları tamamlanarak, Tuzla Tersaneleri'nden denize indirildi. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, deniz üzerinde denemeleri ve ekipman montajları haziran sonuna kadar tamamlanacak römorkörü, temmuzun ilk günlerinde teslim alacaklarını açıkladı.

Römorkör, kesici emici tarama gemisinin çalışma sahasına sevkinde, gemiye ekipman ve personel taşımada, ayrıca İZSU'nun körfez suyu kalitesinin ölçümü ve takibiyle ilgili çalışmalarında kullanılacak. KDV hariç 1 milyon 380 bin euroya mal olan yerli üretim römorkörun her ekipmanı, gerek Türk Loydu gerekse uluslararası loyd tarafından kontrol edildi. Asgari yakıt sarfiyatıyla çalışacak römorkör, 14,75 metre boyunda, 6,40 metre genişliğinde, 2,5 metre derinliğinde ve 10 ton çekme gücüne sahip.

Çiğli Ata Sanayi Sitesi'nde yapımı devam eden Meltem adlı tarama gemisininse temmuz ayında tamamlanacağı bildirildi. KDV hariç 5 milyon 850 bin liralık yatırımla yine bir Türk firmasına yaptırılan gemi, 14 metre derinliği tarayabilecek. Geminin azami katı madde taşıma kapasitesi saatte 800 ton, yüzde 20 oranında katı madde içerdiğinde saatte 4 bin ton olacak. İZSU, halen kullandığı DLH tekneleriyle günde sadece bin metreküp civarında tarama yapabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber