Karatekin Üniversitesi TİKA ile Sudan'a 5 milyon dolarlık yatırım yapacak

Çankırı Karatekin Üniversitesi ile Başbakanlık Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) arasında mesleki ve teknik eğitim alanında işbirliği protokolü imzalandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2012 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş ve TİKA Başkanı Serdar Çam tarafından Ankara'da imzalanan protokol, Sudan'ın başkenti Hartum'da Çankırı Karatekin Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nun teknik ve akademik desteği ile kurulan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi'nin etkin kullanımını ve merkezde görev yapacak eğiticilerin belirli zaman aralıklarında Sudan ve Türkiye'de eğitimlerini kapsadığı ifade edildi.

5 MİLYON YOLARLIK YATIRIM

Toplam yatırımı 5 milyon doları bulan TİKA-Sudan Mesleki Eğitim Merkezi'nin Afrika'daki diğer ülkelerin öğretmenlerinin eğitileceği bir merkez haline getirilmesi planlanıyor. Merkezde teknik şartnamesi Çankırı Karatekin Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları tarafından hazırlanan 10 atölye ve laboratuvar, kütüphane, turizm uygulama restoranı ve uygulama oteli bulunuyor. TİKA-Sudan Mesleki Eğitim Merkezi için gerekli makine-teçhizat 2011 -2012 yılı içinde 6 aylık bir çalışma ile Hartum'daki merkeze yerleştirildi. Merkez, çalışır şekilde Çankırı Karatekin Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları tarafından teslim alındı.

TİKA, Sudan Mesleki Eğitim Merkezi'nin yanı sıra Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de de kaynakçılık ve turizm alanında bir merkez kurarak kaynakçılık eğitimi verecek. Bu kapsamda atölyenin makine ve teçhizatı TİKA tarafından satın alınarak eğiticiler eğitildi. Önümüzdeki günlerde turizm alanında da gerekli teçhizat satın alınarak, turizm eğitim merkezi çalışır hale getirileceği ifade edildi.

Sudan ve Tacikistan'daki eğitim merkezlerine ilaveten Somali ve diğer ülkelerde benzeri mesleki ve teknik eğitim merkezlerinin kurulması konusunda TİKA Başkanlığı ve Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörlüğü prensipte anlaşmaya vardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber