Rekabet Uzmanları Derneği: Meslek personeli de Kurula üye olarak atanabilsin

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Temmuz 2005 00:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BASIN AÇIKLAMASI

TBMM'nin 29.06.2005 tarihli internet sayfası ve Meclis Haber Sitesi'nde yer alan haberlerde; TBMM'ye sunulan Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifinin, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda görüşülerek kabul edildiği aktarılmaktadır.

Rekabet Uzmanları Derneği, Rekabet Uzmanlarının Rekabet Kurulu üyeliği seçimlerinde aday gösterilmesi zorunluluğunu değiştiren veya kaldıran bu düzenlemenin yanlış olacağı, yanlış gerekçelerle TBMM gündemine getirildiği ve yürürlükte olan düzenlemenin korunması gerektiği görüşündedir.

Kaldırılmak istenen düzenleme; uzman, nitelikli personelin teşvik edilmesi ve Kurul üyeliklerine nitelikli elemanların seçilmesi gerekçeleri ile getirilmiş, benzer yapılanmadaki atanma süreçlerine örnek teşkil edebilecek ileri düşünceli bir düzenlemedir. Nitekim Bakanlar Kurulu tarafından TBMM'ye sunulmuş olan Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar Hakkında Kanun Tasarısında, aday gösterilme zorunluluğu düzenlemesinden de ileri gidilerek, Kurul üyelerinden en az birinin bu nitelikteki bir kişi olmasının zorunlu hale getirilmesi öngörülmektedir. Örnek alınması gereken bu düzenlemenin, yasa teklifi ile kaldırılmak istenmesi yanlış olacaktır.

Kanun teklifinin gerekçesinde, Kurul üyeliğine adaylık için aranan 10 yıllık tecrübeye sahip meslek personeli olmadığı için Kurulca aday seçimi yapılamadığı ifade edilmektedir. Kanun düzenlemesi 10 yıldır yürürlükte olup, Rekabet Kurulu üyelerinin ilk olarak atandığı 1997 yılından itibaren uygulanmaktadır. Kurul üyeliği için aranan mesleklerde 10 yıllık tecrübeye sahip meslek personeli bulunmadığı için, bu düzenlemenin gereği daha önceki hiç bir üyelik seçiminde yerine getirilememiş ve fiili imkansızlık nedeniyle meslek personeli yerine başka kişiler aday gösterilerek üyelik atamaları yapılmıştır. Rekabet Kurulu tarafından şu anda incelemede tutulan seçim sürecinde, seçim yapılamayacağına dair alınmış bir karar bulunmamaktadır. Kanuna gerekçe olarak konulan husus tartışmalıdır ve yargı sürecinden geçerek içtihat haline gelmiş bir konuyu içermemektedir. Kaldı ki, şu anda yapılamadığı söylenen seçim sürecinde adaylık şartları tutan aday adayı Rekabet Uzmanları bulunmaktadır. Bu adayların Rekabet Kurumu dışında, Kurul üyeliği adaylığı için aranan mesleklerdeki çalışmalarının 10 yıllık süreye dahil edilmesi gerektiği yönünde Başbakanlık makamının görüşleri bulunmaktadır. Netice olarak, yeni Kanun teklifine ilişkin seçim yapılamadığı gerekçesi geçerli olmadığından, bu gerekçeye dayanılarak meslek personeline tanınan bir hakkın kaldırılmak istenmesi doğru olmayacaktır. Bu yöndeki yanlış gerekçe, milli iradenin sakatlanmasına da neden olacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur,

Rekabet Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber