İstanbul Valiliği bünyesinde oluşturulan e- devlet internet portalı, İstanbul'un tüm kamu kurum ve kuruluşlarını cep telefonu kadar yakınlaştırıyor.

Haber Giriş : 18 Eylül 2003 08:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstanbul Valiliği bünyesinde oluşturulan e- devlet internet portalı, İstanbul'un tüm kamu kurum ve kuruluşlarını cep telefonu kadar yakınlaştırıyor.

İstanbul Valiliği, kamu kurum ve kuruluşlarında işi olan vatandaşlara eziyet olan pek çok bürokratik sorunu çözebilecek, yeni internet ağı ile devleti şeffaflaştırıyor. Artık İstanbul'daki her hangi bir kamu kurum ve kuruluşunda işi olanlar, konularıyla ilgili tüm bilgileri oturdukları yerden alabilecekler.

KAPI KAPI GEZMEYE SON
Çok yakında İstanbul'un tüm ilçelerine de yaygınlaştırılacak internet sistemi ile, bir kurumdaki işini yapabilmek için İstanbul'da yedi kapı gezme anlayışına da son veriliyor. Örneğin, yoksul
vatandaşların, kaymakamlıklardan yeşil kart alabilmeleri için istenilen Bağkur ve SSK kaydının olmadığına ilişkin belgeler, bir işlemle, beyni İstanbul Valiliği olan e- devlet sistemi sayesinde on-line olarak o kurum tarafından görülebilecek. Böylece, zaman kaybetmeksizin İstanbullular kurumlardaki işlerini çözümleyebilecekler.
İHBAR VE ŞİKAYET ON-LİNE
İstanbul Valiliği, Kaymakamlıklar, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve tüm kamu kurum ve kuruluşlar ile ilgili dilek ve şikayetleri olanlar da, artık Valiliğin www.İstanbul.gov.tr adresinden, iletmek istediklerini ilgili kurumlara ulaştırabiliyorlar. İstanbul Valiliği'nin Özel Kalem Büroları personeli tarafından da tespit edilen, dilek ve şikayetler, Bilgi İşlem Merkezi tarafından print edilerek ilgili Vali Yardımcısı'na ulaştırılıyor. Şikayet konusu kuruma verilen sürede, vatandaşın sorusunun cevabı, kurumdan alınarak yine internet sistemi aracılığıyla şikayetçilere gönderiliyor. Bu sistem aracılığıyla, İstanbulluların evlerinden tüm
sorun ve şikayetleri çözümlenmeye çalışılıyor.

İHALELER ŞEFFAFLAŞIYOR
İstanbul Valiliği binasındaki panolarda tanıtılan İstanbul e- devlet internet portalının bir başka özelliği ise yatırımcılara İstanbul'da yapılan ihalelerle ilgili kesin bilgiler vermesi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarda yapılacak ihalelerin nerede, ne şekilde, ne kadar bedelle yapılacağını, yapılmış ihaleleri ise hangi kurumların ne kadar bedelle kazandığı bilgilerine bilgisayarınız kadar yakın olacağınız bu sistemle, ihalelerde şeffaflaştırılıyor . İnternet sitesinde şu an 487 ihale ile 112 sonuçlanmış ihalenin tüm bilgileri bulunuyor.

HALKA KILAVUZ OLACAK
Yeni sistemle, Kamu kurum ve kuruluşlarında işi olduğu halde, sorununu ne şekilde çözeceğini bilemeyen İstanbul halkı da, kapı kapı dolaşmaktan kurtuluyor. Bu kimselerin , İstanbul Valiliği'nin internet sitesine girerek, halk klavuzu kısmını tıklamaları, hangi konuda ve hangi ilçede işlem yapmaları gerektiğini yazmaları yeterli oluyor. Böylece sorunu olanlar, konuyla ilgili o ilçedeki tüm kurum ve kuruluşların telefon numaraları ile adreslerine ulaşabiliyorlar. Valiliğin internet portalında 4 bin civarında kurum ve kuruluş adres ve telefonuna ulaşmak mümkün.Ayrıca E-Devlet Portalı sayesinde İstanbul'da yapılan tüm yatırımlara ve bunların hangi kuruluşlar tarafından yapıldığı bilgisine de kısa bir süre içinde ulaşmak mümkün olacak. Sitede şu an 354 yatırım bilgisi bulunuyor. Bu sayının bin 500'ün üzerine çıkarılması planlanıyor. Bu sistemle İstanbul'daki tüm birimlerin sayısal verilerine de ulaşmak mümkün olacak.

Sağır, dilsiz olsanda...

İstanbul Valiliği'nin yeni internet portalı e-devlet sayesinde, özürlü vatandaşlarda çok rahat edecek. Herhangi bir kurumla ilgili bilgiyi almak isteyip, Gprs ya da waplı cep telefonu olanlar bilgisayarını bile açmadan cep telefonundan tüm bilgilere ulaşabilecek.

İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi Binasında bulunan dev teknolojiyle örülmüş ağ sayesinde, alıcı aracın niteliğini tespit eden Bilgi İşlem sistemi, cevapları da araca göre gönderiyor. Yani telefonla ulaşmaya çalışıyorsanız, bilgileriniz telefonunuzun özelliğine göre size ulaşıyor.

Harikalar yaratıyorlar..

İstanbul Valiliği'nin Cağaloğlu' ndaki ana binası ile Afet Yönetim Merkezi'nde kurulan Bilgi İşlem Merkezi'nde çalışan 13 kişinin tamamen personel desteğiyle oluşturduğu bu müthiş sanal dünyanın piyasa fiyatı 120 bin dolar. Devletin tüm kurumlarını İstanbullulara sunan sistemin yaratıcıları ise başta İstanbul Valisi Muammer Güler olmak üzere, Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, Bilgi İşlem Koordinatörü Murat Çetiner ve 12 memur.

Bilgisayar Hastaneleri bile var

Yaklaşık 1 yıl önce faaliyete geçen İstanbul Valiliği Bilgi İşlem Merkezi'nin bünyesinde oluşturduğu bilgisayar hastanesinde ise Valilik içindeki ve çevredeki kamu binalarındaki bilgisayarların tamiratı yapılıyor. Bu sayede bozulan bilgisayarların tamirat parasından bu güne kadar 15 milyar lira tasarruf yapıldığını belirten Bilgi İşlem Merkezi Koordinatörü Murat Çetiner, merkezin, eş-güdümlü olarak internet hizmetiyle birlikte 10 projeye daha imza attığını ifade etti.

e-devlet büyüyecek

Bir ay önce hızla hizmet vermeye başlayan İstanbul Valiliği'nin internet portalı şimdilik, İstanbul Valiliği, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile Bağcılar, Bahçelievler, Bayrampaşa, Büyük Çekmece, Esenler, Güngören, Sultanbeyli, Zeytinburnu, Üsküdar, Ümraniye, Pendik, Maltepe ve Kartal lçelerini kapsıyor. Ancak bu ağ çok yakında, tüm İstanbul'u saracak kadar büyüyecek .

D.B. Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber