ODTÜ, Türkiye'nin ilk süper bilgisayarını yapacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2005 12:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünyanın en gözde makineleri arasında gösterilen ve yetenekleri konusunda "Top500" listesi bile hazırlanan süper bilgisayarların, Türkiye'de de üretilmesi için ilk adım atıldı.

Türkiye'nin ilk süper bilgisayarını yapmaya hazırlanan ODTÜ, dünyanın ilk süper bilgisayarlarından birisini geliştiren Prof. Yuefan Deng ile çalışacak.

Amerikalı Bilim Adamı Prof. Dr. Yuefan Deng, ODTÜ'yü ziyaret ederek, üniversitenin bilgisayar alanındaki çalışmaları hakkında ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut'tan bilgi aldı. Akbulut, "Önümüzdeki günlerde Prof. Deng'in görev yaptığı Stony Brook Üniversitesi ile işbirliği yaparak ülkemizin ilk süper bilgisayarını yapacağız" dedi.

Saniyede trilyonlarca işlem yapabilen süper bilgisayarlardan dünyada 500 tane bulunduğunu anlatan Akbulut, süper bilgisayarların daha çok ilaç dizaynı ile fizikte moleküler dinamikte ve bilgisayar geliştirmede kullanıldığını belirtti. Akbulut, "Bir ülkenin bilim ve teknoloji üretebilmesi için süper bilgisayarlara ihtiyaç var. Dünyadaki 500 süper bilgisayarın ülkelere göre dağılımına bakıldığında 30 ülkenin adı görülmektedir ve Türkiye bunların içinde yok" diye konuştu. Akbulut, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki günlerde DPT, Savunma Sanayii veya TÜBİTAK'ın kaynaklarından yararlanarak Prof. Deng'in desteği ile bu bilgisayarı düşük bir maliyetle üreteceğiz. Birkaç milyon doları önümüzdeki günlerde bulabileceğimizi umuyorum. Üreteceğimiz makine, saniyede yaklaşık 4 trilyon işlem yapacak. 1946'da yapılan dünyanın ilk bilgisayarı saniyede 5300 işlem yapıyordu. Bir yıl içinde süper bilgisayar ülkemizin tüm kurumlarının hizmetinde olabilir. İhtiyaca göre yapımı 2 yıl sürebilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber