Köşk'ün en büyük adayı kim?

Gül için 7 yıl kesinleşti. Üstelik tekrar aday olabilecek. Peki Gül ikinci kez aday olur mu? Gazeteciler yorumladı.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 15 Haziran 2012 17:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusu sonrasında gündeme aldığı Cumhurbaşkanlığı seçim Kanunu ile ilgili kararını bugün verdi. Abdullah Gül'ün görev süresini 7 yıl olarak belirleyen ve Gül'e ikinci kez aday olma hakkı tanıyan karar sonrasında süreci yakından takip eden gazeteciler, kararı Habertürk ekranlarında yorumladı.

MUHARREM SARIKAYA (CİNER MEDYA GRUBU ANKARA TEMSİLCİSİ)

Karar sürpriz olmadı, beklenen buydu. İlk seçimin dayanağı olduğu anayasa maddesi daha sonra değişmiş olsa da Gül'ün seçiminin sağlandığı bu madde, 7 yıl için seçilir hükmünü taşıyordu. Bu hüküm çok net bir şekilde hayata geçirildi.

İkinci bir durumda yeniden seçilme hakkı, çünkü yeni bir süreç başlıyorsa burada sayın Gül'ün de bir hakkının olması gerekiyordu.

2014 çok kritik bir dönem. 2014'te üç seçim arka arkaya gerçekleşecek. Bu da ciddi anlamda bir sandık enflasyonuna yol açacak. O nedenle bunu öne alma girişimleri önümüzdeki günlerin en sıcak konularından biri olacak bence.

HÜSEYİN GÜLERCE (ZAMAN GAZETESİ YAZARI)

Kararın sürpriz olup olmadığını söylemek için bir şeyler söylemek zor. Anayasa Mahkemesİ 12 eylül referandumu sonrasında böyle kritik bir kararı ilk defa alıyor. Yani nasıl bir karar alacaktı, bunu tahmin etmek zordu. Ama raportör bir ipucu vermişti.

Bence tersi bir karar alınsaydı siyasette önemli dalgalanmalara sebep olurdu. Bu karar siyasi istikrarın devamı bakımından, kafalardaki karışıklıkların giderilmesi bakımından yararlı bir karar olmuştur. Türkiye artık önünü rahat bir şekilde görüyor, 2014'de halk cumhurbaşkanını seçecek.

SEDAT ERGİN (HÜRRİYET GAZETESİ YAZARI)

Sayın Cumhurbaşkanının ikinci kez seçilmesini engelleyen bir hüküm vardı. Bana göre bu ciddi bir haksızlıkdı.

Ben bu kararın, sayın Başbakan'ın, cumhurbaşkanlığı seçimleri için güdeceği stratejiyi etkileyeceğini zannetmiyorum. Dolayısıyla çok büyük anlamlar atfetmiyorum. Bence cumhurbaşkanlığının en büyük adayı sayın Erdoğandır. Kendisi Köşk'e çıkmak istediği takdirde çıkacaktr. O anlamda fazla heyecanlanmamak gerekir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber