İŞKUR müdürü personelini uyardı: İşsizlere iş bulalım

Haber Giriş : 04 Temmuz 2005 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İş Kurumu, 2 bin 400 personele sahip olmasına rağmen özel sektörde işe yerleştirmede sadece yüzde bir paya sahip.

Kayıtlı işsizlere uzun süre iş bulamamakla eleştirilen kurumun imajı yöneticileri de rahatsız ediyor. İstihdam Daire Başkanı Faruk Şahin, personelini ilginç bir yöntemle uyardı. Şahin, tüm şube müdürlerine ?Sizi düşünmeye davet ediyorum' başlığıyla bir elektronik posta gönderdi. İşkur'un performansını rakamlarla ortaya koyan Şahin, ?Her birimin ayda 32 kişiyi işe yerleştirebildiği bir kurum nereye kadar gidebilir?? sorusunu yöneltti. Şahin mail'i, şube müdürlerinin daha etkin hareket etmeleri için gönderdiğini ifade ediyor.

Kuruma kayıtlı 970 bin iş başvurusunun bulunduğunu, buna karşın 47 bin açık iş olduğunu belirten Faruk Şahin ?Müdürler oluşturacağı ekipler aracılığıyla işverenlerle birebir temasa geçerek başarıyı artırabilir. Avrupa'da benzer kurumların istihdam sağlamadaki yüzde 10'luk payı biz de sağlamak istiyoruz.? dedi.

İşsizlik, istihdam sayısının artmasına rağmen Türkiye'nin en büyük sorunlarından birisi olma özelliğini koruyor. Devlet İstatistik Enistitüsü'nün verilerine göre 2004 yılında 19 milyon 900 bin olan istihdam sayısı, 2005'te 20 milyon 800 bin kişiye ulaştı. Geçen yıl 2 milyon 830 bin olan işsiz sayısı ise 80 bin azalarak 2 milyon 750 bin kişiye düştü. 2004 yılında yüzde 12,4 olan işsizlik oranı bu yıl 11,7'ye geriledi. Kuruluş amaçları arasında işsizlerle işverenleri buluşturarak istihdam meydana getirme de olan Türkiye İş Kurumu'nun iş bulmada payı oldukça düşük. Özel sektörde istihdam edilenlerin sayısının artmasına rağmen Türkiye İş Kurumu aracılığıyla iş bulanların sayısı yıldan yıla düşüyor. 1999'da kuruma başvuran 435 bin kişiden 79 bini özel sektörde işe yerleştirilirken, 2003 yılında 557 bin başvuruya karşın işe yerleştirilenlerin sayısı 25 binlerde kaldı.

Faruk Şahin, geçtiğimiz günlerde tüm şube müdürlerini mail yoluyla düşünmeye davet etti. Mailde il şube ortalaması olarak değerlendirildiğinde birim başına ortalama 32 kişinin işe yerleştirildiğini vurgulayan Şahin, özel sektöre işe yerleştirmede kurumun etkisinin yüzde 1 olduğunu ifade ediyor. Şahin'in mail'i şöyle devam ediyor: ?Kurumun kayıtlarındaki işsizlerin yüzde 53'üne bir yıldan fazla süre ile iş bulunamıyor. Her biriminde ayda ortalama 32 kişinin işe yerleştirilmesinin yapıldığı bir kurum nereye gidebilir diye düşünün. Kurum aracılığı ile işe yerleştirmelerin artırılması için aracılığımız ile iş bulan işsizin mutluluğundaki payımızı, iş bulamadığımız kişilerinin umutsuzluğunda ve mutsuzluğundaki duyarsızlığımızı düşünelim. Ülkemiz insanının en önemli sorunu işsizlik iken vatandaşlarımızın günlük yaşamının neresinde yer aldığımızı, kurumumuzun bize verdikleri ile bizim ona verdiklerimizi düşünmeye davet ediyorum.?

Konuyla ilgili açıklama yapan Faruk Şahin, İşkur'un mevcut kadrosuyla çok daha iyi işler yapabileceğine inandığı için bu mail'i yazma ihtiyacı hissettiğini ifade ediyor. Şahin, sorunun çözümü hakkında şu bilgileri veriyor: ?Problem işverenlerin istihdam sağlarken bizi tercih etmemelerinden kaynaklanıyor. İllerdeki arkadaşlarımız bu imajı yıkmak için ekip kurup işveren ziyaretleri yapabilir. İşverenlerle kurulacak sıcak temas, kuruma karşı oluşan önyargıyı kırabilir.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber