YÖK, Yurt dışına kaçırtıyor

Haber Giriş : 04 Temmuz 2005 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK'ün uygulamaları nedeniyle binlerce öğrenci üniversiteyi yurt dışında okumak zorunda kalıyor. Katsayı ve başörtüsü yasağı nedeniyle gidilen ülkeler arasında Moskova bile var.

YÖK'ün katsayı uygulaması ve başörtüsü yasağı nedeniyle binlerce öğrenci üniversiteyi yurtdışında okumak zorunda kalıyor. YÖK, üniversite eğitimi için kaç öğrencinin yurt dışına gittiğini bilmiyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nda da yurtdışında kaç öğrencinin üniversite okuduğu konusunda kesin rakamlar bulunmuyor.

Yurtdışından en çok öğrencinin bulunduğu ülkelerin başında ABD geliyor. ABD'de okuyan yabancı uyruklu öğrenciler arasında ise Türk öğrencilerin 6. sırada bulunduğu belirtiliyor. ABD'nin çeşitli üniversitelerinde okuyan 10 bine yakın Türk öğrencinin bulunduğu tahmin ediliyor. ABD'de okuyan bu öğrenciler içinde çok sayıda meslek lisesinde okuduğu için katsayı mağduru olan öğrenci bulunduğu belirtiliyor. YÖK'ün, ÖSS sınav sisteminin mağduru olarak üniversiteyi kazanamayan birçok genel lise mezunu de ABD'de eğitim görüyor.

Katsayı ve başörtüsü yasağı nedeniyle Türk öğrencilerin üniversite eğitimi için gittiği ülkeler arasında Avusturya da ilk sıralarda yeralıyor. Viyana'da eğitim gören 3 bine yakın Türk öğrencinin bulunduğu ifade ediliyor. Rusya'nın Başkenti Moskova'daki üniversitelerde de çok sayıda Türk öğrenci eğitim görüyor. Avrupa'nın birçok üniversitesi ile Avustralya ve Kanada'daki üniversitelerde eğitimi gören Türk öğrencileri bulunuyor.

Yurtdışında üniversite eğitimi almanın maliyeti ülkeden ülkeye değişiyor. ABD'deki üniversitelerde üniversite okumanın yıllık maliyetinin 15 bin dolar olduğuna dikkat çekiliyor. ÖSS'deki adaletsizlikler nedeniyle binlerce Türk gencininin yabancı üniversitelere para akıtmak zorunda kaldığı belirtiliyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber