Merkezi ezan kalkıyor, engelli düzenlemesi ve işaret dilinde vaaz geliyor

Kayseri'de her engellinin camiye ulaşmasını kolaylaştırmak için çalışma başlatıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Haziran 2012 12:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri'de her engellinin camiye ulaşmasını kolaylaştırmak için çalışma başlatıldı. İlk olarak vaaz ve hutbelerin işaret diline çevirmek için 15 din görevlisi işaret dilini öğrendi. Ardından ortopedik engellilerin içeriye girmesi noktasında engel bulunan camilerde fiziki düzenleme yapılması için çalışma başlatıldı. Merkezi ezan sisteminin de yavaş yavaş kaldırılacağı ifade edildi.

Kayseri İl Müftüsü Ali Maraşlıgil, din adamları olarak her insanı muhatap aldıklarını ve her kesime ulaşmanın görevleri olduğunu söyledi. Bu manada vaaz ve hutbelerin işaret diline tercüme edilmesi çalışmasının uzun süredir devam ettiğini belirten Maraşlıgil, şu ana kadar 15 imamın işaret dili öğrendiğini açıkladı. Maraşlıgil, ?İlçe müftülüklerine konuyla ilgili yazı yazdık. Hangi camide ne yapmamız gerektiğiyle ilgili bir program çıkartacağız. Sayın valimizden de onay aldıktan sonra bunu ilan edeceğiz.? dedi.

Ortopedik engelliler için de bütün camilerin tekrar elden geçirildiğini anlatan Maraşlıgil, Türkiye'de 10 kişiden birisinin sakat hale geldiğini ifade etti. 50 sene önce durumun böyle olmadığını belirten Maraşlıgil, ?Önceki dönemlerde sakat insanların sayıları bu kadar yüksek değildi. Tarihi camilerimizden Hunat ve Camii Kebir'de öyle bir şey yok. Şartlar değişti. Trafik kazaları çoğaldı, apartmanlar yükseldi, düşenler oluyor. Engeliler konusunda dünya genelinde bir artış var. Biz de camilerde dünya standartlarını yakalamak için eskiye göre düzenlenen camileri bugünün şartlarına uyarlamak noktasında gayret sarf ediyoruz. Bazı camileri de engellilerin ulaşabileceği noktaya getirdik zaten.? şeklinde konuştu.

MERKEZİ UYGULAMASI EZAN KALDIRILACAK

Kentte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın aldığı prensip kararı doğrultusunda merkezi olarak okunan ezan sisteminin her camiden okunur hale gelmesi için başlatılan çalışma da devam ediyor. Kayseri İl Müftüsü Ali Maraşlıgil, merkezi ezan sisteminin yavaş yavaş kaldırılacağını söyledi. Şu anda sesi güzel olan müezzin ve imamları güzel ezan okuma konusunda yetiştirdiklerini anlatan Maraşlıgil, ?Merkezi ezan sistemini sesi güzel müezzinleri yetiştirdikçe bölge bölge zaman içersinde tamamen kaldırmayı planlıyoruz.? dedi.

Zamanlama konusunda kesin bir tarih vermeyen Maraşlıgil, bunun ezanı güzel okuyan din görevlilerinin yetişmesine bağlı olduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber