Yeni TTK'de promosyona hapis, senetler geçersiz

Gediz Üniversitesi ile İzmir Barosu, 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK)'nu masaya yatırdı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2012 09:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Türkiye Adalet Akademisi'nin isteği üzerine, ülke genelindeki hakimlere 6 ayı aşkın süredir yeni TTK eğitimi veren Prof. Dr. Memiş ve Yrd. Doç. Dr. Seven, büyük tartışmaya yol açan kanun hakkında bu defa İzmirlileri bilgilendirdi. Aralarında İzmir Başsavcısı Durdu Kavak ve İzmir Adalet Komisyonu Başkanı Akar Karasu'yla çok sayıda hukukçunun da yer aldığı dinleyicilere, 1 Temmuz'dan itibaren nelerle karşı karşıya kalınacağı anlatıldı ve çarpıcı ayrıntılar aktarıldı.

Tekin Memiş, yeni TTK'nin pek bilinmeyen, üzerinde konuşulmayan yönlerinden birinin de müşterinin merkezinde yer aldığı, haksız rekabete dönük maddeleri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Memiş, AB uygulamaları gözönünde bulundurularak müşteriyi koruyan 200 sayfa ayrıldığını dile getirdi. İzdihama yol açan, tepki çeken promosyonları yapanlara da hapis cezası geldiğini açıkladı: ?Bazı zincir mağazalar, az sayıda ürünü piyasa fiyatının altında satışa sunuyor ve günler öncesinden duyuruyor. Vatandaş da alabilmek için geceyarısı kuyruğa girip saatlerce bekliyor, mağazanın kapıları açılınca içeriye akın ediyor. Yeni yasaya göre bu kampanyalar haksız rekabet olarak değerlendiriliyor, cezası da iki yıla kadar hapis. Eski TTK'da da benzer madde vardı ancak pek uygulanmıyordu. Şimdi ise bu konuya hem açıklık hem de caydırıcı ceza getirildi.? dedi.

Yrd. Doç. Dr. Seven ise çek ve senet kullanımındaki yeniliklere dikkat çekti. Şu anda başta kırtasiyeler olmak üzere piyasada kolayca bulunabilen matbu senetlerin 1 Temmuz'dan itibaren geçersiz olacağını belirterek, ?Yeni TTK'da, ?emre muharrer senet' yerine, ?emre yazılı senet' ya da ?bono' ifadeleri kullanıldı. Mevcut senetlerde, ?emre muharrer senet' yazısı vardır. 1 Temmuz ve sonrasındaki süreçte, bu senetleri düzenleyenler hak iddia edemeyebilir. Alacak-borç ilişkisinde yepyeni bir döneme giriyoruz. Vatandaşlar dikkatli olsun, mevcut senetleri kullanmasın.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber