Fındık, kuraklık tehdidi ile karşı karşıya

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, aşırı sıcaklar nedeniyle oluşan kuraklığın 2012 ürünü fındığı tehdit ettiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2012 11:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Karadeniz, yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nin son yılların en sıcak günlerini yaşadığına işaret etti. Uzmanların, bu yaz döneminin çok sıcak geçeceği yönünde açıklamalarda bulunduğuna işaret eden Karadeniz, yapılan açıklamaların doğruluğunun yaşanan mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklık değerlerinden anlaşıldığını kaydetti. Karadeniz, aşırı sıcaklıkların kendilerini endişelendirdiğini de aktardı.

Karadeniz Bölgesi'nde uzun süredir düzenli yağmurların yağmadığına işaret eden Turan Karadeniz, "Aşırı sıcaklıklar nedeniyle oluşan kuraklığın, 2012 mahsülü fındığı olumsuz yönde etkilemesinden çekiniyoruz." dedi.

Prof. Dr. Turan Karadeniz, "Fındık, Haziran ayı içerisinde içini doldurmaya başlıyor. Bu nedenle fındıkta en hassas dönemlerden birini yaşıyoruz. Bu hassas dönemi fındık en az zararla atlatmalı ki iyi bir mahsul dönemi yaşansın. Ancak, fındık için bu dönem tehlike çanları çalmakta. Fındığı, aşırı sıcaklar tehdit ediyor. Karadeniz Bölgesi çok sıcak bir yaz dönemi yaşıyor. Bu da kuraklığa neden olmakta. Oluşan kuraklık, hassas dönemi yaşayan fındık için tehlike yaratıyor." diye konuştu.

Fındık üreticilerini uyaran Karadeniz, üreticilerden mutlaka bahçelerini kuraklığa karşı sulamalarını istedi. Karadeniz, şunları aktardı: "Yeterli derecede bahçeler bu yaz yağmurdan yararlanamadı. Bu da fındıkların içini doldurması evresini olumsuz etkileyecek. Tam olarak ya fındık içi olgunlaşmayabilir, ya fındıklar dökülebilir, ya da yanabilir. Eğer sıcaklıklar böyle devam ederse bu olumsuzluklar mutlaka meydana gelebilecektir. Bu nedenle üretici, mutlaka bahçelerinde kuraklığa karşı tedbir almalılar. İmkanları ölçüsünde bahçelerini yağmurlama veya damla sulama yöntemiyle sulamalıdır. Bu yöntem, bahçeleri bir nebze olsa da kuraklığın etkisinden koruyacaktır."

Fındık içlerinin bu yıl erken dolmaya başladığına da işaret eden Karadeniz, bu nedenle üreticilerin 2012 ürünü fındık hasadına birkaç gün önce başlayabileceklerini aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber