10 numaralı yağın amacı dışında kullanılmasına sıkı takip

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yönetmelik değişikliğine giderek 10 numaralı yağ olarak bilinen solvent ve bazyağın amacı dışında kullanılmasına sıkı takip getirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Haziran 2012 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yönetmelik değişikliğine giderek 10 numaralı yağ olarak bilinen solvent ve bazyağın amacı dışında kullanılmasına sıkı takip getirdi. Düzenleme ile daha önce 4-5 büyük ithalatçı tarafından getirilen ve antrepolarda madeni yağ üreten firmalara satış suretiyle devri yapılan solvent ve bazyağların, artık üretimde kullanmak isteyen firmalarca ithal edilmesi gerekiyor. Düzenleme ayrıca solvent ve bazyağların hangi firmalarca getirildiğinin takibinin daha sağlıklı olarak yapılabilmesine imkân verilecek.

Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede koordinasyon görevini yürüten Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kaçak akaryakıtla mücadele ile ilgili önlemleri almaya devam ediyor. Gümrük Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, gümrük antrepolarında depolanan solvent ve bazyağın ikinci kişilere satış sureti ile devrine, devralan tarafından serbest dolaşıma sokulacak olması durumunda izin verilmeyeceği hüküm altına alındı.

Düzenleme neticesinde, daha önce 4-5 büyük ithalatçı tarafından getirilen ve antrepolarda madeni yağ üreten firmalara satış suretiyle devri yapılan solvent ve bazyağların, artık üretimde kullanmak isteyen firmalarca ithal edilmesi gerekiyor. Düzenleme ayrıca solvent ve bazyağların hangi firmalarca getirildiğinin takibinin daha sağlıklı olarak yapılabilmesine imkân verilecek. Yönetmelik değişikliği sonrasında solvent ve bazyağlar artık yalnızca ithalat yapan firma tarafından serbest dolaşıma sokulabilecek. Böylece her firma, antrepolardan devir suretiyle baz yağı ve solvent alıp ithal edemeyecek. Solvent ve baz yağı, madeni yağ üretiminde kullanmak isteyen firmaların bu ürünleri yurtdışından tedarik etmesi gerekecek. Yurtdışından mal tedarik edebilecek firmaların da, kayıtlı ve belli ölçekte olması gerektiğinden; bu ürünleri sanayide kullanmak amacıyla tedarik eden ancak; piyasada 10 numara yağ olarak kullanan firmalar engellenmiş olacak. Bakanlık yeni düzenleme ile 10 numara yağ piyasasına büyük oranda bir çeki düzen verirken, bu işle iştigal eden firmalar da çok daha kolay kontrol altına alınmış olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber