'Hayvan sağlıklı değilse süt ve diğer ürünler de sağlıksız olacaktır'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Daire Başkanı Muhittin Eyimaya, hayvan sağlıklı değilse ondan elde edilen süt ve diğer ürünlerin de sağlıksız olacağını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2012 17:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya'da düzenlenen 'Süt Sığırcılığında Brucella Sorunu' konulu sempozyumda, Türkiye'de hayvancılığın durumu, hayvan beslerken karşılaşılan hastalıklar ile hayvan beslemenin önemi ele alındı. Türkiye'nin tarım ve hayvancılık sektöründe önemli merkezlerinden Konya'da, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Selçuk Üniversitesi ve Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü işbirliğiyle Ömer Matlı Hayvansal Üretim Eğitim ve Araştırma Merkezi'nde 'Süt Sığırcılığında Brucella Sorunu' sempozyumu düzenledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Daire Başkanı Muhittin Eyimaya, Konya İl Müdürü Bülent Alparslan ile birlikte dernek ve birlik yöneticileri ve çok sayıda hayvan üreticisinin katıldığı sempozyum, Bakan Mehdi Eker'in video konferans sistemiyle yaptığı açış konuşmasıyla başladı.

TÜSEAD Başkanı Adnan Yıldız, süt dağıtım projesinin mutlaka tarihi bir proje olarak devamlılığın esas alınması gerektiğini vurgulayarak, ?Ancak, bu projenin üreticiye daha fazla katkı sağlayabilmesi için dağıtılan sütün üretici birlikleri tarafından işlenmesi gerekir diye düşünüyorum. Üreten zaten bizleriz. Bunu işleyen de biz olursak bizlere katkısı daha büyük olacağına inanıyorum." dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Daire Başkanı Muhittin Eyimaya da sempozyum konuşmasında sütün temizliğine dikkat çekti. ?Süt fabrikaları beş yıldızlı otel gibi, her şeyleri mükemmel. Ama o fabrikaya giren sütün ve o sütü veren hayvanın sağlığı hangi durumda?" diyen Eyimaya, hayvan sağlıklı değilse ondan elde edilen süt ve diğer ürünlerin de sağlıksız olacağını kaydetti.

Eyimaya, "Demek ki birinci işiniz o hayvanın sağlıklı olması. Tüberküloz ile mücadele, o hayvanları diğer hastalıklardan korumak ve onlardan bunu korursak ürünleri korumuş oluruz.? diye ifade etti.

Sempozyumun öğleden sonraki bölümünde ise Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. İ. İsmet Türkmen, Dünya'da ve Türkiye'de Hayvancılığın Durumu, Kaba Yem Sorunu ve Ömer Matlı Araştırma-Geliştirme Merkezinin Faaliyetleri, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Behiç Coşkun da Sütçü Sığır İşletmelerinde Rasyon Maliyeti ve Karlılık konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber