Yörükler, çocuklarına göçebeliği öğreterek kültürel yozlaşmanın önüne geçecek

Yörük çocukları; at arabası, deve, kıl keçisini sevme, kağnı ve eşek arabası turlarıyla göçebe hayatına ait kültürlerini unutmayacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Haziran 2012 15:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toros Yörükleri Kültür ve Diyalog Derneği (TOYÖKÜD), son 25 yıldır Toroslarda yaşayan yörüklerin şehirleşmeye ve turizme yenik düştüğünü bildirdi. TOYÖKÜD Başkanı Ömer Gürler, yaptığı yazılı açıklamada, yörüklerde son çeyrek yüzyılda göçebelikten yerleşik hayata, yerleşik hayattan büyük şehirlere göçün, Toroslardaki 3 asırlık kültürlerini önemli ölçüde etkilediğini kaydetti.

Göçle birlikte yörük çocuklarının da kültürel kimliklerini yitirmeye başladığını belirten Gürler, kültürel yozlaşmanın önüne geçmek için 'Yörük Çocuğu, Çocukluğunu Doya Doya Yaşa' projesini hazırladıklarını belirtti. Gürler; İzmir, Ankara, İstanbul, Antalya, Bursa ve Mersin'de yaşayan yörük çocuklarını, Anamas ve Dumanlı yaylalarında yaşayan büyükbaba ve büyükannelerini ziyaretlerinde atalarının göç kültürünü hiç bir zaman unutmamaları için at arabası, deve, kağnı ve eşek turlarıyla geçmişe yolculuk ettireceklerini ifade etti.

Gürler, "1983 sonrası birinci Turgut Özal hükümetiyle Toroslardan şehre göç hızlandı. Yörük çocukları daha fazla okumaya başladı. Göçle birlikte çocuklarımız kültür erozyonu yaşadı. Toroslarda yaşayan yörüklerin büyük çoğunluğu, Sultan Alparslan'ın 1071 yılında Malazgirt Savaşı sonrası Anadolu'nun Türkleşmesi ve Müslümanlaşması için yerleştirdiği Türkmenler. Çocuklarımızın geçmişi ile bağlarının kopmamasını istiyoruz. Tarih boyunca dünyadaki bütün şekillenmeleri göçler meydana getirmiş. Kültürel kimliğimize sahip çıkmanın yolunun özümüze dönmekten geçtiğine inanıyoruz. Göçle birlikte, deveyi ve kıl keçisini bilmeyen yörük çocukları var." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber