Bir günde beş kalp ameliyatıyla rekor kırdılar

DEÜ Tıp Fakültesi'nde kalp cerrahları, bir günde yüksek riskli beş hastanın kalp kapakçığı ameliyatını kapalı yöntemle yaparak rekora imza attı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Haziran 2012 22:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi'nde kalp cerrahları, bir günde yüksek riskli beş hastanın kalp kapakçığı ameliyatını kapalı yöntemle yaparak rekora imza attı. DEÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dayimi Kaya, 24 saat uyumadan hastaları 48 saat yoğun bakımda takip ettikleri çok yorucu bir çalışma gerçekleştirdiklerini, beş hastanın da ameliyatının başarılı geçtiğini, bir hastanın enfeksiyon sebepli yoğun bakımda tutulmaya devam ettiğini söyledi.

Prof. Dr. Kaya, bir günde beş başarılı kalp ameliyat gerçekleştirdiklerini öğrenen Avrupalı meslektaşlarının şaşkınlıklarını ifade ettiklerini ve kendilerini tebrik ettiklerini kaydederek, "Zor, yorucu ama bir şeyi ilk defa yapmanın da verdiği heyecanla, şevkle çalıştık" dedi.

Kapalı yöntem kalp ameliyatıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Kaya, dünyada özellikle son 5-6 yıldır uygulanan yöntemde kalbe ulaşılması için kasıktaki damarlardan girildiğini ve bir suni kalp kapağının açık kalp ameliyatı gerekmeksizin yerleştirildiğini, özellikle kalp kapağında darlık olan hastalarda sorunun ortadan kaldırıldığını söyledi. Prof. Dr. Kaya, kalp kapağındaki darlık kalkınca hastalardaki kalp sorunlarının büyük kısmının giderildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu ancak açık kalp ameliyatıyla mümkünken şimdi kapalı sistemle mümkün olabiliyor. Bu yöntem daha önce sadece açık kalp ameliyatıyla kapaklara müdahale edebildiğimiz hastalarda yeni bir umut ışığı oldu. Çünkü özellikle yaşlı hastalarda ortaya çıkan bir hastalık olduğu için yaşlılığın getirdiği diğer pek çok sorun açık kalp ameliyatının riskini çok yükseltiyor. Bu hem hastalar hem de cerrahlar için zor bir durum oluşturuyordu."

Türkiye'de de gün geçtikçe artan sayıda kapalı yöntemin uygulanmaya başlandığını ifade eden Kaya, "DEÜ Tıp Fakültesi'nde de ilk defa bir günde beş hastaya bu yöntemi uygulama fırsatı bulduk. Gelecekte daha çok hastaya bu ameliyat için şans verebileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu. Kapalı yöntemin risklerinin sorulması üzerine Kaya, "Hiçbir müdahalenin tamamen risksiz olduğu söylenemez ama büyük bir açık kalp ameliyatına göre, kapalı sistemle yapılması hastaların erken dönemde ayağa kalkmasını, açık kalp ameliyatının getirdiği risklerden korunmasını sağlıyor, daha konforlu bir işlem" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber