DHA Adana Bürosu Bölge Haberleri

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 23 Haziran 2012 21:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Berdan doldu

MERSİN Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Kamil Ülgen, Berdan Barajı'ndaki dolululuk oranının yüzde 95'e ulaştığını söyledi. Mersin'in bu yaz su sıkıntısı yaşamayacağını belirten Ülgen "Mersin'de içme suyunun yüzde 90'ını karşılayan Berdan Barajı'ndaki su seviyesi mayıs ve haziran ayında karların erimesiyle tam doluluğa ulaşmıştır" dedi.

Şehir şebekesinden verilen suyun Dünya Sağlık Örgütü standartlarında olduğunu vurgulayan Ülgen, Berdan İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde ortalama günlük 180 bin metreküp içme suyunun arıtıldığını ifade etti. Ülgen, son yıllarda dünyayı etkisi altına alan küresel ısınma ve bilinçsiz su kullanımının etkisiyle su seviyelerinde önemli düşüşler yaşandığını kaydederek, "Devlet Su İşleri 6'ncı Bölge Müdürlüğü yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, Mersin yağmur açısından iyi bir yıl yaşadı. Berdan Barajı'nın doluluk oranı yüzde 95'e ulaştı. Mersin kent merkezi ile merkeze bağlı birçok köy ve beldenin içme suyu ihtiyacını karşılayan Berdan Barajı'ndaki su miktarı yeterli seviyededir ve kentimizde içme suyu sıkıntısı bulunmamaktadır" dedi. Ülgen, vatandaşların da bilinçli su kullanımı konusunda hassasiyet göstermelerini istedi.

MERSİN, (DHA)

(23.6.2012)

////////////////

Ruh sağlığı merkezi açıldı

MERSİN Devlet Hastanesi'ne bağlı yaklaşık bir yıldır faaliyette bulunan Toplum Destekli Ruh Sağlığı Merkezi'nin resmi açılışı yapıldı. Merkez Yenişehir İlçesi'ne bağlı Çiftlik Köy Mahallesi'ndeki merkezin açılış törenine, Ak Parti Mersin Milletvekili Münevver Ökten, Toroslar Kaymakamı Zeki Arslan, Akdeniz Kaymakamı Kaya Çıtak, İl Sağlık Müdürü K.Çağlar Çatak, İl Halk Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, Mersin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr.Yavuz Gözükara ile çok sayıda sağlık personeli katıldı. Törende konuşan konuşan Devlet Hastanesi Başhekimi Dr.Yavuz Gözükara, "Kronik ve psikolojik hastalıkları bulunan hastalar kendisini ailesine hapseder. Hem kendisinin hem de ailesinin yaşamını kısıtlar. Bizler de bütün bu olanlara bir dur demek için bu Toplum Destekli Ruh Sağlığı Merkezi'ni açtık" dedi. Milletvekili Ökten de Mersin'de Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Eğitim Merkezi de yapılacağını açıkladı. Konuşmalardan sonra merkezi açılışı gerçekleştirildi.

MERSİN, (DHA)

(23.6.2012)

//////////////

Huzurevi sakinleri piknikte

MERSİN'in Tarsus ilçesinde TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Huzurevi sakinlerine piknik keyfi yaşattı. Etkinlik, Şube Başkanı Alper Turna ve 8'inci Dönem Makina Mühendisleri Odası Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Ümit Hakkı Gül'ün girişimleri, Huzurevi Müdürü Belgin Ok'un desteğiyle gerçekleştirildi. Huzurevinde kalan yaşlılar Tarsus Belediyesi tarafından tahsis edilen otobüslerle Erdemli Çamlığı'na götürüldü. Yaşlı vatandaşlar burada hem piknik yaptı, hem de müzik eşliğinde oyunlar oynadı.

Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi başkanı Alper Turna, yaşlılara ayır bir değer verdiklerini belirterek, "Büyüklerimizi hiçbir zaman unutmayacağız. Yaşlı anne ve babalarımıza moral gezisi ve yemeği verdik. Çok neşeli bir ortamda geçen piknikte yaşlılarımıza mutlu bir gün yaşattığımız için gururlandık. Bize destek veren arkadaşlarımıza ayrıca teşekkür ederiz" dedi.

Tolunay DUMAN / TARSUS(Mersin), (DHA)

(23.6.2012)

////////////

Payas starları ağırlayacak

Hatay'ın Dörtyol ilçesine bağlı Payas beldesi bu yıl düzenleyeceği Ramazan ve yaz şenliklerinde ünlü sanatçıları konuk edecek. Payas'ın MHP'li Belediye Başkanı Bekir Altan, bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirecekleri Ramazan şenliklerinin 1-31 Temmuz tarihleri yapılacağını açıkladı. Altan "Yine Türkiye'nin en büyük Ramazan organizasyonunu, yaz şenliklerini, hatta yaz festivali adı altında, Altın Mimoza Festivali'nin de ilk başlangıcı olarak bir organizasyon gerçekleştireceğiz" dedi.

Başkan Altan organizasyona Murat Boz, Sibel Can, Şevval Sam, Rafet El Roman, Mustafa Keser, İbrahim Erkal, Kerem Cem, Orhan Ölmez, Babutsa, Azerim ve Gripin gibi sanatçı ve grupların katılacağını belirterek "Türkiye'nin starları Payas'ta ağırlayacağız" diye konuştu.

Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay),(DHA)

(23.6.2012)

////////////

Kültür turlarına yoğun talep

GAZİANTEP'te Halfeti, Zeugma ve Rumkale'ye düzenlenen kültür turları büyük ilgi görüyor. Arsan Turizm Seyahat Acentası Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Nur Yılmazer, hafta sonları 40 kişiyle sınırlı olan kültür turu düzenlediklerini ve yoğun taleple karşılaştıklarını söyledi. Bölgenin tarihi değerlerini merak edenlerin katıldığı turlar hakkında bilgi veren Yılmazer "Doğu Roma İmparatorluğu'nun metropol şehri Zeugma antik kentinde brifing alıyor ve seyir tepesinden Fırat'ı seyrediyoruz. Roma lejyonerlerinin 1. yüzyılda yaşadığı Fırat nehrine bakan villalardaki kazı çalışmalarını yerinde görüyoruz. Birecik'te nesli tükenmekte olan kelaynak kuşlarının koruma altına alındığı Devlet Üretme Çiftliği'ne uğruyoruz" dedi.

GAZİANTEP, (DHA)

(23.6.2012)

////////////////

'Yaygın, sessiz ve bazen de ölümcül' Viral Hepatit'e dikkat

GAZİANTEP Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mehmet Koruk, 'Yaygın, sessiz ve bazen de ölümcül' diye nitelendirilen viral hepatite dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

'Hepatit B ve Karaciğer Kanseri' ile ilgili açıklama yapan Koruk, dünyada en yaygın virüsün viral hepatit olduğunu belirterek, "Karaciğer, enerji üretmek üzere besinleri parçalayarak vücudun enerji santrali işlevi görmek, kimyasalları ve hormonları düzenlemek ve enfeksiyonlarla savaşmak gibi vücudu temiz ve sağlıklı tutmaya hizmet eden 500'ü aşkın işlevden sorumludur. Virüslerden genetik bozukluklara, aşırı yağlı yemekten fazla alkol tüketimine, karaciğer sağlığını tehdit eden pek çok şey vardır. Viral tehditler arasında en başta gelen, dünyada en yaygın karaciğer enfeksiyonu olan viral hepatittir" dedi.

"Hepatit, karaciğer enflamasyonu demektir" diyen Koruk, şöyle devam etti: "Karaciğerin hayati işlevlerini yerine getirme kapasitesini etkileyen birçok viral enfeksiyon tipini kapsar. Karaciğer üzerindeki etkileri arasında enfeksiyonlarla savaşma yeteneğinin zayıflaması, fibroz olarak adlandırılan orta şiddette skar dokusu oluşumu ve siroz denilen ağır skar dokusu oluşumu yer alır. En önemlisiyse, karaciğer hastalıklarının genelde önce hiçbir uyarı işareti ya da semptom göstermemesi ve komplikasyonların yıllar boyunca teşhis edilmeden sürebilmesidir."

HEPATİT B BULAŞICIDIR

Farklı virüslerin ve farklı bulaşma yollarının olduğunu kaydeden Koruk şunları söyledi: "Akut, yani kısa süreli viral hepatite yol açan çeşitli virüsler - A, B, C, D ve E - vardır. Pek çok vakada virüs, uzun vadeli komplikasyonlara yol açmadan kendi kendine yok olur. Ancak, B ve C tipi hepatit virüsleri ömür boyu süren kronik enfeksiyonlar geliştirebilir. Kronik hepatit hastalarının yüzde 15-25'inde zaman içerisinde siroz ve karaciğer kanseri dahil, hayati tehlike potansiyeli taşıyan hastalıklar gelişir. Farklı hepatit virüsleri farklı yollardan yayılır. Hepatit A ve E, enfekte insan dışkısıyla kontamine olan su ve yiyecekler yoluyla bulaşır. Hepatit B, C ve D ise enfekte kan ya da vücut sıvılarına temasla bulaşır."

GAZİANTEP, (DHA)

(22.6.2012)

////////////

Rütbe gururu

GAZİANTEP Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görev yapan 50 rütbeli personel ile Gaziantep Polis Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü'nden 5 rütbeli personel bir üst rütbeye terfi etti. 2012 Yılı Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez ve Yüksek Değerlendirme Kurulu kararı ile terfi ettirilen personel için Emniyet Müdürlüğü Polisevi'nde tören düzenlendi. Törene, Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Gaziantep Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Osman Metli ile personel aileleri katıldı. Emniyet Müdür Yardımcılığı görevinde iken 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğü'ne terfi eden Mehmet Ali Özçelik, Salih Çaylı, Ali Mustafa Çavuş, Mehmet Nacar ve Nesim Gezer'in özgeçmişleri okunarak, Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban tarafından rütbeleri takıldı.

Gaziantep Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz da terfi eden personele hediye vererek, bundan sonraki çalışmalarında başarılar diledi.

GAZİANTEP, (DHA)

(23.6.2012)

/////////////

Zorba, Aspendos yolcusu

MERSİN Devlet Opera ve Balesi (MTOB) geçtiğimiz aylarda prömiyer ve galasını yaptığı, Mikis Theodorakis'in ünlü eseri Zorba Balesi'ni 19'uncu Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali'nde sahneleyecek. Eser, 4 Temmuz Çarşamba günü saat 21: 30'da festival izleyicisi ile buluşacak. Anna Krzyskow'un sahneye koyacağı eserde, orkestra şefliğini Vladimir Lungu üstleniyor. Dekor A. Seyhan Atamer, kostüm tasarımı Aydan Çınar, ışık tasarımı D. Tarı Deniz imzasını taşıyor. eserin koordinasyonunu ise S. Zeynep Sunal gerçekleştiriyor. 'Zorba'yı Ender Üçdemir, Serbülent Biçer, Mahmut Akyol, John'u Burak Serkan Cebeci, Mahmut Akyol, Marina'yı Özlem Şenormanlılar, Büşra Ay, Manolioes'in İraklı Bakhtadze, Serbülent Biçer, Madame Hortance'yi ise Berna Turhan İleri dönüşümlü olarak oynayacak. MDOB Korosu ve orkestrasının da görev aldığı eserde solist olarak Nazlı Alptekin de görev alarak eserdeki şarkıları seslendirecek.

Mustafa ERCAN / MERSİN, (DHA)

(23.6.2012)

////////////

Genç sinemacılara ödül

MERSİN Üniversitesi (MEÜ) İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü öğrencileri, 'Ulusal Yeşil Kamera Üniversitelerarası Kısa Film Yarışması'nda ikinci oldu. Dilek Büyükdemirci, Haldun Koçer, Murat Kandemir ve Erhan Özelsancak adlı öğrenciler yarışmaya "Toxic" adlı kısa filmle katıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı desteğiyle Recycling Industry Dergisi tarafından düzenlenen yarışma "Kirlenen dünyaya genç bakış" sloganıyla üniversite öğrencilerinin dikkatini çevre konusuna çekmek amacıyla gerçekleştirildi. Yarışmaya Türkiye ve KKTC üniversitelerden 88 kısa film başvurdu. 47 eser, 'Su, atık su ve deniz', 'tabiat, iklim değişikliği ve hava', 'ambalaj-elektronik atıklar', 'tehlikeli atıklar ve atık yağlar' ile 'atık piller ve atık aküler' kategorilerinde değerlendirmeye alındı.

MEÜ öğrencilerinin hazırladığı 'Toxic' adlı kısa film, 'ambalaj-elektronik atıklar' kategorisinde jüri üyelerinin oylarıyla ikinci seçildi. Öğrencilere ödül heykelinin yanı sına 2 bin 500 TL para ödülü verildi. MEÜ İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü öğrencileri, aynı yarışmada geçen yıl da bir birincilik, bir de üçüncülük ödülü kazanmışlardı.

MERSİN, (DHA)

(23.6.2012)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber