DİE'den enflasyon açıklaması

Haber Giriş : 09 Temmuz 2005 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), TÜFE'de kapsanan ürünlerin fiyatlarına ilişkin eleştirilerin haksız olduğunu bildirdi. DİE, Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE), ülke genelinde en çok tüketilen 423 ürün ve 710 ürün çeşidinin alındığını, söz konusu ürünlere ait Türkiye genelinde 308 bin 732 fiyatın, 81 il merkezi ve 72 ilçe merkezinden seçilen 18 bin 595 iş yerinden derlendiğini, bu yöntem için her ay 300 DİE personelinin görev yaptığını açıkladı.

Fiyat artışı azaldı
Öncelikle enflasyondaki düşüşün, mal ve hizmet fiyatlarının düşmesi değil, fiyatların artış hızlarının düşmesi anlamına geldiği hatırlatılan açıklamada, ülke ekonomisinde bir ay içinde, bazı malların fiyatları yükselir, bazılarının düşer, bazılarının değişmeyeceği hatırlatıldı. Bireylerin bir kaç malın fiyatına bakarak, ülke genelinde ortalama fiyatların nasıl seyrettiği konusunda sağlıklı bilgi sahibi olmalarının mümkün olmadığı için genel fiyat hareketlerini ölçmek üzere endeksler oluşturulduğu kaydedildi.

Kiranın tespiti nasıl?
Açıklamada, endeks hesaplamalarında alınan kira değerlerinin, 1.450 YTL ile 50 YTL arasında, aynı şekilde muayene ücretlerinin de devlet ve özel hastaneleri kapsayacak biçimde 14.5 YTL ile 150 YTL arasında değişebildiği kaydedildi. Tüketime konu olan her bir mal ve hizmetin, tüketim oranına göre ağırlıklandırılarak endekse yansıtıldığı da belirtilirken, ?Enflasyon rakamlarının, konuyla ilgili metodolojik bilgilerden yoksun bir bakış açısı ile, keyfi olarak seçilen bir kaç fiyata bakarak eleştiri konusu yapılması doğru bir yaklaşım değildir? denildi.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber