'İkinci el otoda bıçak kemiğe dayandı'

İnternet üzerinden araç satışı ve otomobil firmalarının şehir merkezinde sıfır araç satması, ikinci el oto sektörünü durma noktasına getirdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Haziran 2012 14:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa Oto Galericileri Odası Başkanı Hakan Yanık, internet üzerinden kendilerini galerici olarak tanıtan dolandırıcıların sektörü lekelediğini savundu. İkinci el araç almak için interneti tercih eden vatandaşları ikaz eden Yanık, kapora aldıktan sonra kayıplara karışan sahte galericiler olduğunu belirtti. İnternet satışlarının araç fiyatlarını alt üst ettiğini, sıfır oto satan bayilerin ikinci el satışlara yönelmesinin oto galericilerin satışlarını etkilediğini ifade eden Yanık, son bir senedir sektörün küçüldüğünü vurguladı. Bu yaz sezonunda herhangi bir hareketlenme beklemediklerini dile getiren Yanık, ?Okullar kapandı ama hiçbir şey istediğimiz gibi gitmiyor. İşlerimizde açılma yok. Durgunluk sürüyor. Bu sezondan ciddi bir beklentimiz yok. Türkiye'nin alım gücü serbest piyasada düştü. Ticarette çek ve senetlerin artık itibarı kalmadığını düşünüyoruz. Piyasadaki nakit akışının duruşu sektörü zor durumda bıraktı? diye konuştu.

?ŞEHİR MERKEZİNDE ÇİFTE STANDART VAR?

İkinci el oto satışı yapan iş yerlerinin şehir merkezinin dışına çıkarıldığını söyleyen Yanık, bazı otomobil firmalarının ise şehrin merkezinde sıfır ve ikinci el araç satışı yaptığını belirtti. Yanık, ?Çifte standart söz konusu. Şehrin göbeğinde oto bayileri sıfır marka araç satıyor. Bize yapılan bir haksızlıktır. Vatandaştan ne kadar uzaklaşırsak o kadar işimiz düşer. Sanal ortamda insanlar araçları görmeden peşinden koşuyor ama çoğunun umduğu karşısına çıkmıyor. İnternette biçilen araç fiyatları hayaldir. Mesela bir araç 6 bin TL ise, başka internet sitesinde aynı model araç 9 bin TL'ye satılıyor. Oradaki dengesizlikler ikinci el araç sektörünü olumsuz etkiliyor? şeklinde konuştu.

?BIÇAK KEMİĞE DAYANDI, ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ?

Yeni ticaret kanunu ile çekin hükmünün kalmadığını söyleyen Yanık, sektörde son bir yıl içinde yüzde 50 daralma olduğunu belirtti. İkinci el araç sektöründe bıçağın kemiğe dayandığını ifade eden Yanık, şöyle devam etti:

?Biz şu anda geleceği görme yeteneğimizi kaybettik ama umutlarımız var. Devlet gerekli yaptırımları alır ve çifte standarttan vazgeçerse bizim işlerimiz düzelir. Çeklerde biz düzenleme istiyoruz. Artık çekin hükmü kalktı. Sıfır kampanyaları bizi aşırı derecede etkiliyor. Sıfır faiz bir pazarlama tekniğidir. Zaten firmalar dosya masrafı ile o faizi çıkarıyor oradan. Yani anlaşılan sıfır faiz diye bir kampanya yok. Sektör dağıldı. Sıfır araç satışlarında da daralma var. Türkiye'de ikinci el satışı dönüm noktasına geldi. Herkes ellerindeki araçları kaybetmemek için son çırpınışlarını yapıyor.?

?VATANDAŞLAR CEBİNE UYGUN ARAÇ ARIYOR?

İkinci el araç alırken vatandaşların genellikle 10 bin-17 bin TL arasında araçlara rağbet gösterdiğini ifade eden Yanık, ?2000-2005 model arasındaki otomobiller daha çok ilgi görüyor. Genellikle otomatik araçlar görünüyor. Türkiye'de en çok dikkat edilen unsur kilometre. 100 bin kilometrenin altında olan araçlar daha çok tercih edildi. Bunu bulmak neredeyse yok gibi bir şey. Yanlış bir uygulama. Araç için kilometre önemli ama öncelikli olarak satın alınacak araç oto tamircisine götürülerek kontrolden geçirilmelidir? ifadelerini kullandı.

Galericiler olarak birçok sıkıntılarının olduğunu dile getiren Yanık, valilik ve belediye başkanları ile görüşme taleplerinin cevapsız kaldığını dile getirdi. Yanık, ?Yetkililere ulaşmakta sıkıntı çekiyoruz. Maliye Bakanlığına ve Bursa Valiliğine defalarca görüşme talebinde bulunduk. Niçin yanıt vermediğini bilmiyoruz? Mücadelemize devam edeceğiz? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber