Eşdeğer ilaçta çile bitti

Haber Giriş : 10 Temmuz 2005 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1 Temmuz'da uygulanmaya başlanan, ancak üretilmeyen ilaçların da yeralması nedeniyle sorunlara yol açan 'eşdeğer ilaç' listesinden 350 ilaç çıkarıldı. Esnaf ve memurların, çok azı kurumu tarafından karşılandığı için ilaca cebinden para ödemek durumunda kaldığı eşdeğer ilaç uygulamasında sorun çözülmüş oldu. Son bir haftadır hastalarla eczacıları karşı karşıya getiren uygulamada, ruhsatlı ancak üretilmediği için en ucuz olarak görülen ilaçlar da eşdeğer ilaçları listesindeydi. Maliye Bakanlığı Bütçe Uygulama Talimatı değişikliği, dün Resmi Gazete'de de yayınlandı ve sorunlara neden olan toplam 350 ilaç, bedeli ödenecek ilaçlar listesinden çıkarıldı. Bundan böyle, eşdeğer ilaç uygulamasında ilaçların piyasada ulaşabilir olup olmadıkları dikkate alınacak.

İlaç listesi güncellenecek

Bakanlığın talimatına göre, bundan böyle, eşdeğer ilaç uygulamasında ilaçların piyasada ulaşabilir olup olmadıkları dikkate alınarak Geri Ödeme Komisyonu tarafından güncelleştirmeler yapılacak. Söz konusu talimat, 1 Temmuz 2005 tarihinden geçerli olmak üzere, yürürlüğe girdi.

Geri ödeme açısından eşdeğer (benzer) ilaç uygulaması kapsamında, tüm kurumlar eşdeğer ilaç bedellerinin ödenmesinde en ucuzunun yüzde 30 fazlasına kadarını dikkate alıyor. Fiyatları en ucuz olarak referans alınacak ürünlerin eczacılar tarafından ulaşılabilir olması gerekiyor.

Bu amaçla, tavana esas en ucuz ilaç olarak belirlenen ilacın en az 5 ay piyasada bulunma ve ilgili eşdeğer ilaç grubuna dahil olan ilaçlar arasından en az yüzde 1 pazar payına sahip olması gözetiliyor.

Söz konusu süre ve pazar payının her bir eşdeğer ilaç grubundaki ilaç sayısı dikkate alınarak yeniden belirlenmesine ve bunlara ilişkin tereddütlerin giderilmesine Geri Ödeme Komisyonu yetkili bulunuyor.

Bakanlığın eşdeğer ilaç listesinden çıkardığı 350 ilaçtan bazıları şöyle:

"Alfoxil 250 mg 24 tb, Alfasilin 250 mg 24 kp, Bactrim 400/80 mg 5 ml 1 amp, Candidin 50 mg 3 kp, Novalgin 1000 mg 5 supp (büyük), Ogastro 15 mg 30 mikropellet kp, Albumin hemasure %20 50 ml 1 flk..."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber