Muş'ta besicilere 'sarılık' hastalığı uyarısı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, sığır, koyun ve keçilerde görülen ve verim kaybına neden olan "sarılık" hastalığı konusunda besicileri uyardı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2012 12:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, ilde koyun, keçi ve sığırlarda 15 Mayıs ile 15 Eylül tarihleri arasında görülen sarılık hastalığın, kan Emen kenelerle bulaştığı bildirildi.

Açıklamada, şunlara yer verildi:

"Hastalık yazın kenelerin aktif olduğu dönemlerde daha sık görülür. Keneler hasta hayvanlardan kan emerek aldıkları parazitleri, sağlam hayvanlara bulaştırır. Hastalığın kuluçka süresi 8-10 gündür. Kuluçka döneminden sonra vücut sıcaklığı aniden 41-42 dereceye kadar yükselir. Hasta hayvanda durgunluk, iştahsızlık, kas titremeleri, kıllarda dikleşme ve süt veriminde düşme görülür. Hastalığın ikinci gününden sonra, kanlı idrar da gözlenir. Hastalık ilerledikçe yatma isteği, güçlükle hareket etme, yavaş ve sallantılı yürüyüş, sürünün gerisinde kalma, merada otlamama, başı eğik tutma ve bitkinlik görülür. Kıllar ve yapağı normal durumunu kaybederek karışık bir hal alır. Gebe hayvanlar yavru atabilir. Zamanında tedavi edilmezse hayvan yatalak duruma düşer. İyileşen hayvanlar eski verimlerine birkaç haftada kavuşabilir. Hastalığa erken müdahale edildiği takdirde, iyileşme şansı yüksektir."

Hasta hayvanların serin bir yerde istirahate alınması ve veteriner hekime haber verilmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, keneyle mücadele için özellikle dökme tarzında, 4 hafta süreyle etki sağlayan ilaçlar kullanılmasıyla hastalığa karşı korunma sağlanacağı ifade edildi.

Açıklamada, "Yerli hayvanlar kültür ırklarına göre hastalığa karşı daha dayanıklıdır. Zamanında tedavi edildiği takdirde iyileşme mümkündür. Hastalığa karşı korunma için mart ayında theileria aşısı yaptırılmalı ve kene mücadelesine önem verilmelidir" denildi.

Muhabir: Sabri Yıldırım

Yayıncı: Berin Çetin

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber