Kulp olaylarının, 21 yıl sonra provokasyon olduğu ortaya çıktı

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 21 yıl önce, 7 vatandaşın taranarak öldürüldüğü toplumsal olayların provokasyon sonucu olduğu ortaya çıktı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2012 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Olayı araştıran Kulp Cumhuriyet Savcısı, dosyayı zaman aşımından kurtararak, şüpheli 37 asker hakkında soruşturma başlattı.

Soruşturmada, öldürülen 3 PKK'lı teröristin cenazesinde asker ile vatandaşların karşı karşıya geldiği sırada, bir askerin ensesinden vurularak olaylara zemin hazırlandığına dikkat çekildi. 1993 yılında hazırlanan ve raflarda unutulan dönemin fezlekesinde ise valinin itirazına rağmen kalabalığa ateş açıldığı belirtiliyor.

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde, 1991 yılında kırsalda öldürülen terör örgütü mensubu 3 kişinin cenazelerinin ilçe merkezine getirildiği sırada, güvenlik önlemi alan asker ile cenazeleri karşılamak için toplanan vatandaşlar arasında gerginlik yaşandı. Olay günü, görevlendirilen Kulp, Hazro, Silvan, Ergani ve Lice jandarma komando bölüklerine ?yedibela İsmet' lakaplı dönemin Diyarbakır İl Jandarma Alay Komutanı Albay İsmet Yediyıldız komuta etti. Gerginliğin arttığı sırada güvenlik güçleri safında bulunan görevli bir er, ensesine isabet eden kurşunla şehit oldu. Dönemin Diyarbakır Valisi Ahmet Cemil Serhad'lının ?kalabalığa ateş açmayın' talimatına rağmen ilçede bulunan eski Diyarbakır İl Jandarma Alay Komutanı Albay İsmet Yediyıldız, ateş talimatı verdi ve açılan ateş sonucu Mehmet Nesip Altın, Neytullah Tekin, Hayrettin Demirtuyi, Felemez Bulut, Ömer Öztürk, Ali Miltaş ve Şahin Tekin olay yerinde ölürken, Mehmet Şah Tektekin ve Şeyhmus Altındağ yaralandı.

Cenaze törenine katılan 54 kişiyle ilgili dönemin devlet güvenlik mahkemesinde açılan davada sanıklar beraat ederken, 7 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili dönemin Kulp Cumhuriyet Savcılığı, 1992'de Adalet Bakanlığı'na iletilmek üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na fezleke gönderdi. Savcı Akkuş, fezlekesinde, Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay İsmet Yediyıldız'ın 'görevin ifası sırasında adam öldürmek ve aynı suça teşebbüs' suçlamasıyla yargılanması için izin istedi. Ancak savcıya izin verilmedi. Dosyaya daha sonra bakan dönemin Kulp Cumhuriyet Savcısı Faruk Yılmaz'ın hazırladığı ve raflarda 19 yıl bekletildiği anlaşılan fezleke, Terör ve Terörle Mücadele Doğan Zararların Karşılanmasına Dair Kanun kapsamında, avukat Nahit Eren'in başvurusu üzerine ortaya çıktı.

Avukat Nahit Eren, 21 yıl önce meydana gelen olayla ilgili dosyanın yeniden açıldığını belirterek, ?Kulp Cumhuriyet Savcılığı, dosyanın zaman aşımına uğramasına kısa bir süre kala bir suç duyurusu dilekçesi ile yeniden soruşturma açtı. Soruşturmanın açılması ile birlikte dosya zaman aşımından kurtarılırken, 'Adam öldürmek ve adam öldürmeye teşebbüs'ten açılan soruşturma kapsamında olayın yaşandığı gün Kulp'ta görevli olan 37 subay ve astsubayın ifadesi alındı. İfadelerin alınmasından sonra cumhuriyet savcısı tarafından iddianame hazırlanacak.? dedi.

Kulp'ta iddianame hazırlanmasından sonra dosyanın Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderileceği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber