Bulgaristanlı parlamenterler dostluk için Bursa'ya geldi

Bulgaristan Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu, Türkiye temasları kapsamında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi ziyaret etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2012 18:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkan Altepe, iki ülke arasındaki devletlerarası ve hükümetler arası ilişkilerin son zamanlarda çok iyi noktalara geldiğini belirterek, Bursa'nın da yerel yönetimler ve sivil toplum olarak ilişkilerde köprü görevini üstlendiğini söyledi.

Bulgaristan Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Ramadan Atalay, beraberindeki heyetle birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi ziyaret etti. Türkiye Bulgaristan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk'ün de katıldığı ziyarette konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, iki ülke arasındaki ilişkilerin yerel yönetimler ve sivil toplum ayağında önemli bir köprü görevi üstlendiklerini vurguladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak Bulgaristan başta olmak üzere tüm balkan ülkelerine büyük önem verdiklerinin altını çizen Başkan Altepe, hemen hemen her hafta Bulgaristan'da bir etkinliğe imza attıklarını kaydetti. Bursa'da hakim nüfusun balkan göçmeni olduğunu ve kentte yaşayanların büyük bir kısmının Balkan ülkelerinde akrabaları olduğunu ifade eden Başkan Altepe, "Bu nedenle karşılıklı ziyaretleri çok önemsiyoruz. Günümüzde iyi bir noktaya gelen Bulgaristan'la ilişkilerin daha da sıcak hale gelmesini hedefliyoruz. Bir taraftan devletimiz ve hükümetimiz bölgeye yönelik ilişkileri kuvvetlendirirken biz de yerel yönetimler arası ilişkilerde bir köprü görevi görüyoruz. Amacımız oradaki dostlarımızın, kardeşlerimiz refah içinde, mutlu bir şekilde yaşamlarını sürdürmesi. Oradaki dostlarımızın, kardeşlerimizin mutluluğu, bizleri daha da mutlu ediyor." dedi.

Türkiye-Bulgaristan Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Öztürk ise amaçlarının dostluğu pekiştirmek ve geliştirmek olduğunu kaydetti. Bulgaristan'da demokratik rejim öncesi komünizm yıllarında Türklere yönelik asimilasyon politikaları uygulandığını hatırlatan Öztürk, "Bende Bulgaristan'da doğup, göçe zorlanan ailelerdenim. Ancak son yıllarda üst düzeyde güzel ilişkilerimiz oluştu ve bu iyi ilişkilerimiz sonucunda güzel sonuçlar alıyoruz. Biz iki ülke arasındaki siyasal, ekonomik ve kültürel ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarmak istiyoruz ve bunun için çalışıyoruz. 1912 Balkan savaşlarında herkes çok farklı acılar çekti. İnsanlık adına savaş hiçbirimizin tasvip etmediği bir şeydir. Bunları geride bırakarak geleceği şekillendirmek gerekir. Biz bu nedenle Balkan savaşlarının 100. Yılında 2012´yi 'Balkan Barış Yılı' ilan ettik. Balkan barışı dünya barışı için önemli ve gereklidir" diye konuştu.

BURSA'DAKİ DEĞİŞİM ŞAŞIRTTI

Türkiye temasları kapsamında Bursa'yı görmeden gitmenin mümkün olmadığını ifade eden Bulgaristan Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Ramadan Atalay ise Bursa'daki değişim ve gelişimin kendilerini şaşırttığını ifade etti. Dostluk Grubu içerinde farklı partilerden milletvekillerinin olduğunu da hatırlatan Atalay şunları kaydetti: "Daha önce Bursa'ya gelen arkadaşlarımız da var. Onlar da bu değişim karşısında şaşırdı. Bursa'nın Amerika'nın hızlı gelişen şehirleriyle yarıştığını hatta bazı alanlarda onları yakaladığını söyleyebilirim. Türkiye ile ilişkiler konusunda da son zamanlarda ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan önemli adımlar atıldı. Biz bu ilişkileri daha da ileriye götürmek istiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe'ye özellikle teşekkür ediyoruz. Buradaki balkan göçmenlerine siyasi görüş ayırt etmeksizin hizmet vermesi ve bizzat Bulgaristan'a yaptıkları destek ve hizmetler bizler için çok önemli. Hiçbir zaman yardımlarını esirgemedi ve bu desteklerin devamını bekliyoruz."

Ramadan Atalay, Bulgaristan hükümeti olarak Türkiye'nin Suriye ile ilgili sergilediği tavrı da sonuna kadar desteklerini sözlerine ekledi. Başkan Altepe, ziyaretin sonunda günün anısına konuklarına Bursa kitabı ve Bursa bıçağı hediye etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber