Kamu Reformu Tasarısı Tamamlandı

Haber Giriş : 21 Eylül 2003 12:40, Son Güncelleme : 02 Haziran 2018 14:58
Kamu Reformu Tasarısı Tamamlandı

Kamu Reformu Tasarısı Tamamlandı

Son yılların en kapsamlı reformlarından birisi olarak gözüken Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısına ilişkin çalışmalar tamamlandı. Tasarı önümüzdeki hafta Bakanlar Kuruluna sunulacak. Tasarının daha önceki metinlerin biri sitemizde yayınlanmıştı. Ancak, bu metinler sürekli olarak bir redaksiyona tabi tutulmaktadır. Son olarak, bugünkü Yenişafak gazetesinde tasarının son haline ilişkin özet bilgiler yer aldı. Gazetede yer alan bilgilere göre Adalet, Milli Savunma, İçişleri, Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı dışındaki tüm bakanlık ve bağlı kuruluşların taşra teşkilatları İstanbul'da belediyeye,diğer illerde ise güçlendirilmiş ve yeni görevler üstlenmiş il özel idarelerine bırakılacak. Ancak, adalet, güvenlik, savunma, dış politika, din, sosyal güvenlik, tapu kadastro, nüfus ve vatandaşlık hizmetleri, yükseköğretim, sağlık ve milli eğitimde "politika belirleme" yetkileri merkezde olacak. Ayrıca işçi ve memur ayrımı kaldırılacak ve Bakanlık ve bağlı kuruluşlara bağlı teftiş kurullarının büyük bölümünün görevine son verilerek genel denetim yapacak teftiş kurulları oluşturulacak. Her kurumun kendi bünyesinde teftiş kurulu bulundurmasına imkan verilmeyecek. Tüm ayrıntılar için tıklayın.

Aşağıdaki haber Yeni Şafak gazetesinden alınmıştır. Tasarının tam metni Bakanlar Kuruluna sunum yapıldıktan sonra sitemizde yer alacaktır.

En kapsamlı kamu reform tasarısı olan Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı, gelecek hafta Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Tasarı, birçok bakanlığın taşra teşkilatını kaldırıyor.


AK Parti Hükümeti, Kamu Yönetimi Reformu için yaptığı çalışmaları tamamladı. En kapsamlı kamu reform tasarısı olan Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı, birçok bakanlığın taşra teşkilatını ortadan kaldırıyor. Tasarı önümüzdeki hafta Gölbaşı'nda toplanacak olan hükümete sunulacak.

Tasarının sunumunu Başbakanlık Başmüşaviri Prof. Dr. Ömer Dinçer'in yapması bekleniyor. Prof. Dinçer başkanlığında bir grup bürokratın yaklaşık 5 aydır yürüttüğü çalışma, iki hafta önce tamamlandı. Ancak, Bakanlar Kurulu'nun iki haftadır tam kadro toplanamaması yüzünden tasarının sunumu gelecek haftaya kaldı.

Taşra teşkilatları kalkıyor

Tasarı ile Adalet, Milli Savunma, İçişleri, Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı dışındaki tüm bakanlık ve bağlı kuruluşların taşra teşkilatları kaldırılıyor. Taşra teşkilatları kaldırılan bakanlıklara ve ilgili kuruluşlara bağlı kurumların görev ve yetkileri İstanbul'da belediyeye, diğer illerde il özel idarelerine bırakılıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın taşra kadrolarının tasarıdan ciddi şekilde rahatsızlık duydukları belirtiliyor.

MGK ve MİT Başbakan'da

MGK, MİT, Yüksek Denetleme Kurulu'nun Başbakan'a bağlı olması uygulamasından vazgeçilmeyecek. Sözleşmeli personel uygulamasından vazgeçilerek, kamu görevlilerinin görevde yükselmesine ilişkin yönetmelik değiştirilecek.

Politika merkezi, uygulama yerel

Adalet, güvenlik, savunma, dış politika, din, sosyal güvenlik, tapu kadastro, nüfus ve vatandaşlık hizmetleri, yükseköğretim, sağlık ve milli eğitimde "politika belirleme" yetkileri merkezde olacak. Bu alandaki tüm hizmetler atama ve tayinler de dahil olmak üzere yerel yönetimlere geçecek.

Karayolları ve DSİ'nin bölge müdürlükleri dışındaki Köy Hizmetleri de dahil olmak üzere tüm bölge müdürlükleri kaldırılacak. Büyükşehirlerdeki Köy Hizmetleri teşkilatları büyükşehir belediyelerine devredilecek. Trafik hizmetleri de yerel yönetimler tarafından yerine getirilecek.

Tepe bürokrasi hükümete bağlı

Üst düzey yöneticilerin göreve atanmaları, görevden alınmaları, özlük hakları için ayrı bir yasal düzenleme yapılacak. Üst düzey bürokratların görev süresini hükümetin görev süresiyle sınırlandıran tasarı, yeni hükümetlerin bürokratları değiştirebilmesine imkan sağlıyor. Bu kapsamda, müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür, genel müdür yardımcısı ve bakanlıklara bağlı ilgili kuruluşların müstakil başkanları yer alıyor.

İyi memura iyi maaş

Toplam kalitenin arttırılmasını hedefleyen tasarı işçi-memur ayrımını son vererek "çalışan" tanımını getiriyor. "Esnek istihdam" adı altında bazı memurların belirli dönemlerde ya da saatlik olarak çalışmasına imkan tanıyan bir düzenleme de getiriliyor.

Norm kadro uygulaması yaygınlaştırılarak devam ettirilecek. Memurlara performanları ölçüsünde ücret verilecek. Devlet Personel Başkanlığı, performans ölçüm kriterlerini belirleyecek.

'Üst kurul saltanatı' bitiyor

Taslakta, BDDK, Kamu İhale Üst Kurulu, SPK, Rekabet Kurulu, Enerji Piyasası Üst Kurulu, RTÜK, Telekominikasyon Üst Kurulu vb. kurullar sisteme dahil ediliyor. Üst kurullardaki uzmanların maaşları Başbakanlık uzman maaşı seviyesine çekiliyor. Böylece 57. Hükümet döneminden bu yana yeni KİT'ler olarak görülmeye başlanan üst kurullar disiplin altına alınıyor.

Tek teftiş kurulu

Bakanlık ve bağlı kuruluşlara bağlı teftiş kurullarının büyük bölümünün görevine son verilerek genel denetim yapacak teftiş kurulları oluşturulacak. Her kurumun kendi bünyesinde teftiş kurulu bulundurmasına imkan verilmeyecek.


YÖNETİMDE AB ÜLKELERİ İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ FARK

Türkiye'de kamu hizmetinin yüzde 90'ını devlet, yüzde 10'unu ise belediyeler yapıyor. Kamu reformuyla, hizmetlerinin yüzde 40'ını yerel yönetimler yapacak. Kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasıyla, ilk etapta kamu hizmetlerinin yüzde 40'ının yerel yönetimler tarafından, yüzde 60'ının merkezi idare eliyle yapılması hedefleniyor. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 50. Yerel yönetim harcamalarının GSMH'ye oranı İsveç'te yüzde 28, Danimarka'da yüzde 30, ABD'de yüzde 11, Fransa'da yüzde 9 ve İngiltere'de yüzde 12 iken Türkiye'de sadece yüzde 2 civarında bulunuyor.

'BABA DEVLET' GİDİYOR 'HİZMET DEVLETİ' GELİYOR

Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanı Prof.Dr. Azim Öztürk, kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasına yönelik yaptıkları çalışmalarda, düşük maliyetle çalışan etkin, şeffaf, katılımcı, insan haklarına saygılı ve vatandaşımüşteri olarak algılayan kamu sistemi arzuladıklarını söyledi. Mevcut yönetim yapısında "Her şey devlet içindir" mantığının hakim olduğunu anlatan Öztürk, "Tam demokrasi için devlet 'hizmet devleti' olmalıdır. Kraldan fazla kralcı, tanzimat geleneğiyle devleti sahiplenen, halkı olgunlaşmamış, rüştünü ispatlamamış kabul eden bürokratik anlayış yerine 'devlet halk içindir' anlayışının gelmesi gerekir" dedi.

'Siyasi değil 'idari' yetki veriyoruz'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Halil Ürün, Kamu Yönetimi Reformu'nun yerel yönetimlere yetki dağıtması ile "eyaletleşme, bölünme" olacağı iddialarının yersiz olduğunu belirterek, "Siyasi yerinden yönetimi değil, idari yerinden yönetimi hedef alıyoruz" dedi. Ürün, Kayseri'de düzenlenen "Yerel Yönetimler 3. Bölge Toplantısı" öncesi yaptığı açıklamada, Yerel Yönetimler Reformu Yasa Tasarısı'nın, 18 Nisan'daki yerel seçimlerden önce kanunlaşmış olacağını söyledi. Ürün, şöyle devam etti: "Bu, siyasi yerinden yönetimi değil, idari yerinden yönetimi hedef almaktadır. Siyasi yerinden yönetim, birçoklarının sık sık telaffuz ettiği üniter yapıyı bozucu, eyalet sistemini getiren bir yönetim. Biz, bu yasa tasarısıyla onu değil, idari yerinden yönetimi, yani üniter yapıyı koruyucu, eyalet sisteminin yer almadığı, mevcut anayasal yapı içerisinde kalarak ve hiçbir zarar vermeden bir yerinden yönetim modelini öneriyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber