Otomotiv sektörü için önemli buluş

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), dünyada ilk kez mekanik yöntemle otomobillerde gürültüyü azaltma etkisine sahip maliyeti düşük kumaş üretti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Haziran 2012 19:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SDÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü'nde uzman olarak görev yapan Çağlar Sivri, otomotiv sektöründe ses emici yüzeylerin kullanımı artık tüketiciler için tercih edilen bir özellik olduğunu çünkü otomobillerde ses emici yüzeylerin kullanılmasının pek çok yararı bulunduğunu söyledi. "Gürültü duyma bozukluğu, uykusuzluk, yorgunluk gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olabiliyor" diyen Sivri, bunun yanı sıra öğrenme bozukluğuna da yol açabildiğini söyledi.

Gürültüyü azaltmak için kullanılan bu nitelikteki kumaşların, nanoteknolojik yöntemle yapıldığını ancak bu yöntemle üretilen malzemelerin maliyetlerinin oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Sivri, piyasada üretilen nanoliflerin daha çok elektrik gücüyle üretilmesinden ötürü daha yüksek maliyetli ve üretiminin daha zahmetli olduğunu belirtti.

Mekanik nanolif teknolojisinin özellikle ses emici alanında kullanılmasıyla hem ekonomik hem de yüksek performans sağlayacak ürün geliştirme üzerine proje tasarladıklarını anlatan Sivri, "Elektrik enerjisine ihtiyaç duymadığından ötürü daha az maliyetli olduğu için daha çok tercih ediliyor" dedi.

Projenin uygulama aşamasında olduğunu belirten Sivri, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu an ülkemizde görüştüğümüz tekstil otomotiv sektöründen firmalar var. Yurt dışından bazı talepler var. Konfeksiyon ve İhracatçılar Birliği'nden veya yurt dışından destek alırsak hızlı bir şekilde ilerlememiz mümkün. Bu şekilde birkaç yıl içinde projeyi tamamlayıp sektöre bu ürünü kazandırabiliriz."

ÖDÜL ALDI

Çağlar Sivri, geliştirdiği çalışma ile uluslararası Avrupa Dokusuz Yüzeyler Araştırma Birliği tarafından akademi ödülüne layık görüldü. Bu ödül kapsamında her yıl bir Avrupa ülkesinde ödül töreni düzenlendiğini belirten Sivri, "Bu yıl da İsveç'in Göteborg kentinde tören düzenlendi. Burada en iyi 10 çalışma arasında bizim çalışmamız sergilendi" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber