Rektöre, tarihî eser operasyonu üniversiteye kaydı

Haber Giriş : 16 Temmuz 2005 07:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'a yönelik tarihi eser operasyonu genişliyor.

Önceki gün Rektör Aşkın'ın dubleks evinde yapılan 13 saatlik incelemenin ardından 240 parça tarihi esere el koyan güvenlik güçleri çalışmalarını dün de sürdürdü. Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürlüğü ekipleri bu sefer de, Güzel Sanatlar Fakültesi ile rektörün eski evinde arama yaptı. Operasyona refakat eden Rektör Vekili Prof. Dr. Ayşe Yüksel konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Van Kaçakçılık ve Organize Suçlar Müdürlüğü ekipleri, YYÜ'deki yolsuzluk haberlerinin ardından nöbetçi cumhuriyet savcılığının izni ile önceki gün akşam saatlerinde Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın'a yönelik ?tarihî eser' operasyonu başlattı. Sabaha kadar süren arama sırasında rektör yardımcıları Prof. Dr. Hasan Ceylan ve Prof. Dr. Ayşe Yüksel de hazır bulundu. Gece yarısı evden ayrılan iki rektör yardımcısı olayla ilgili açıklama yapmazken kaçakçılık bürosu ekipleri, rektörün evindeki aramalarını sabaha kadar sürdürdü. Güvenlik görevlileri, buldukları tarihî eserlerle ilgili bilgi almak için Müze Müdür Vekili Mete Tozkoparan'ı da olay yerine çağırdı. Yapılan incelemelerin ardından çeşitli dönemlere ait 240 arkeolojik eser ile birlikte Rektör Prof. Dr. Aşkın'ın bilgisayarı ve çok sayıda tabloya el konuldu. Eserler, minibüsle adliyeye götürülürken Van Müze Müdür Vekili Tozkoparan, rektörün evinde bulunan eserlerle müze defterindeki eserlerin karşılaştırılacağını açıkladı. El konulan tarihî eserlerin özellikle Urartu dönemine ait olduğu belirtilirken, Aşkın'ın Van Müzesi'nden koleksiyoner belgesi olduğu ortaya çıktı. 240 parça arkeolojik eser savcılık emanethanesine bırakıldı.

Güvenlik güçleri Aşkın'a yönelik operasyonunu dün de sürdürdü. Önce YYÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde arama yapan polis, daha sonra Aşkın'ın üniversite lojmanları içerisindeki eski evinde de arama başlattı. Aramalarda üniversite lojmanlarındaki binanın bodrumunda tarihî taşlar bulundu. İncelemeler sürüyor.

Bu arada, Rektör Aşkın, geçtiğimiz aylarda tehdit edildiğini iddia etmiş; ancak emniyetten hiçbir koruma talep etmemişti. Bunun üzerine rektörün, tehdit edildiğini gündeme taşıyarak hakkındaki yolsuzluk iddialarını unutturmayı amaçladığı öne sürülmüş, ardından da Van Cumhuriyet Savcılığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki ihale yolsuzluğunu ortaya çıkarmıştı. Cumhuriyet Savcılığı, YYÜ'de 1997-1998 yılında, dış kredi destekli, 25 milyon dolar bedelle yapılan ihale ile ilgili resmî evrakta sahtecilik, alım-satıma fesat karıştırmak, menfaat temin etmek amacıyla Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Görevlisi ve YYÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Işık Tepe ile Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı hakkında soruşturma açmıştı. Soruşturma sonunda YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı tutuklanmıştı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber