Bulgur ve mercimek tüm dünyaya tanıtılacak

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin (GAİB) hazırladığı 'Bulgur ve Mercimek Sektöründe İhracat İçin Güç Birliği Projesi'nin, Ekonomi Bakanlığı tarafından onaylandığı bildirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2012 13:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Şahin Batallı, yaptığı yazılı açıklamada, Ekonomi Bakanlığı tarafından ihracatın ve ihracatçıların uluslararası rekabet gücünün arttırılması için Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi (UR-GE) kapsamında hazırladıkları Bulgur ve Mercimek Sektöründe İhracat İçin Güç Birliği Projesi'nin onaylandığını belirtti.

Bakanlığın UR-GE projelerine en fazla 3 milyon Avro destek verdiğini ifade eden Batallı, şunları kaydetti:

"Bizler de bu miktarı kullanmayı planlıyoruz. Ekonomi Bakanlığımız tarafından onaylanan projemizin hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaları başlatmış bulunuyoruz. UR-GE kapsamında Ekonomi Bakanlığı projelerin hazırlanan programlara uygun olarak hareket edilmesi halinde yüzde 70-75'lik bölümünü hibe olarak vermekte, geriye kalan bölüm ise projede görev alan firmalar tarafından ortak olarak karşılanmaktadır. Bulgur ve mercimeğin dünyanın bir çok ülkesinde tanıtılmasını ve bilinirlik oranının yükseltilmesi için çalışmalar yapacağız."

Batallı, şöyle devam etti:

"Proje, bulgur ve mercimek sektörünün sahip olduğu ihracat potansiyelinin değerlendirilerek mevcut ihracat pazarının genişletilmesini amaçlamaktadır. Toplam 19 firmanın katılımıyla oluşturulan gurubumuzun çalışmaları üç yıllık bir süreyi kapsayacaktır. Proje kapsamında ilk önce sektörle ilgili ihtiyaç analizi çalışması yapılacak olup hazırlanacak olan rapor doğrultusunda izlenecek yol haritası belirlenecektir.

Konuyla ilgili GAİB bünyesinde sürdürülecek olan çalışmalarımızın sonuç vereceğine ve üreticilerimizin ürünlerini daha dünyanın birçok ülkesine ihraç edebilecek bir potansiyel yakalayacaklarına inanıyoruz. GAİB bünyesinde diğer ürünlerle ilgili de projelerimiz hazırlanarak Ekonomi Bakanlığı'na sunulmuştur."

Dünya mutfak kültüründe bulgur ve mercimekle yapılan yemeklerin bir çok ülke tarafından bilinmediğine dikkati çeken Batallı, "Bulgur ve mercimek, bu projeyle dünya mutfak kültürünün vazgeçilmez besin maddeleri arasında yerini alacaktır. Proje kapsamında ilk hedefimiz Afrika, Ortadoğu ülkeleri, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Rusya'dır. Bu tanıtım aynı zamanda Türkiye'nin de tanıtımının yapılması anlamına gelecektir."

Muhabir: Orhan Çiçek

Yayıncı: Mehmet Öztaş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber