Hemşirelerin %34'ü kendilerini aşağılayanlara iğne yapmak istiyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Temmuz 2005 01:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi, son zamanlarda hemşireleri rencide eden Hıncal Uluç, Petek Dinçöz, Bedri Koraman gibi yazar, çizer ve sanatçılar ile ilgili olarak hemşirelerin düşüncelerini ortaya koymak amacıyla bir anket çalışması gerçekleştirdi. Türkiye genelinde bin hemşirenin katıldığı ankette 4 soru soruldu.

?Hemşireleri aşağılayan yazı, şarkı sözü yazan, karikatür çizenler hakkında ne düşünüyorsunuz?? şeklindeki soruya, hemşirelerin yüzde 49.8'i ?çalışmaları kendi ahlaki zaaflarını yansıtıyor? yanıtını verdi. Hemşirelerin yüzde 25.4'ü ?Sapkın düşünceler taşıyorlar? seçeneğini işaretlerken, yüzde 20.6'sı'da ?Kadına saygıları yok? yanıtını verdi. Ankete katılan hemşirelerin yüzde 4'ü seçeneklerin tümüne katıldığını kaydetti.

Hemşireler, ?Hemşireleri aşağılayanlara ne gibi yaptırımlar uygulamak isterdiniz?? şeklindeki soruya, yüzde 34 oranında ?En büyük iğne ile iğne yapmak isterdim? yanıtını verdi. ?Yüzde 27'si ?Suratlarına pasta atmak isterdim? derken, yüzde 24'ü ise ?Çalıştığım hastaneye gelseler tedavilerinde bulunmak istemezdim? seçeneğini işaretledi. Hemşirelerin yüzde 3.6'sı ilk üç seçenekteki tüm eylemleri yapabileceğini kaydederken, yüzde 11.4'ü de ?Hiçbir şey yapmak istemezdim? yanıtını vermeyi tercih etti.

Türk Sağlık-Sen'li hemşireler, ?Bu tür aşağılamalar sonucu ne gibi durumlarla karşılaştınız? Neler hissettiniz?? şeklindeki soruya, yüzde 36 oranında, ?Ailemden, eşimden, çocuğumdan utandım? yanıtını verdi. yüzde 34.8 oranında ?İşyerinde motivasyonum azaldı? seçeneğini işaretleyen hemşirelerin yüzde 17.6'sı ise ?İstifa etmeyi düşündüm? yanıtını verdi. Hemşirelerin yüzde 3.8'i il üç seçenekteki durumların tümüyle karşılaştığını bildirirken, yüzde 7.8'i ise hiçbir şekilde etkilenmediğini kaydetti.

Hemşireler bu tür aşağılamalarla ilgili olarak ne düşündükleri yönündeki soruya da, yüzde 47.6 oranında ?Sağlık Bakanlığı'nın bu gibi durumlarda hemşirelere neden sahip çıkmadığını anlayamıyorum? yanıtını verdi. Yüzde 21'i ?Bu tür aşağılamaların neden hemşireleri hedef aldığını anlayamıyorum? seçeneğini işaretlerken, yüzde 17.6'sı ?Toplumun hemşirelere neden sahip çıkmadığını anlayamıyorum? yanıtını verdi. Hemşirelerin yüzde 8'i okurların ve sanatseverlerin bu tür çalışmalara neden prim verdiğini anlayamadığını kaydederken, yüzde 5.8'i de, tüm bu seçeneklere katıldığını belirtti.

Sabah Gazetesi yazarı Hıncal Uluç, 3 Nisan 2005 tarihli Sabah Gazetesi'nde hemşirelere ağır hakaret içeren bir fıkra yayımlamıştı. Ardından, aynı gazetenin 19 Haziran 2005 tarihli Pazar Eki'nde de Bedri Koraman, tam bir sayfa dolusu karikatür çizerek hemşireleri cinsel istismara açık, aklı kıt sağlık çalışanları olarak göstermişti. Son olarak da şarkıcı Petek Dinçöz, Haziran ayında çıkardığı ?Doktor Tavsiyesi' adlı albümü için bir hastanede çektiği klipte, son derece dekolte bir kıyafetin üzerine hemşire kepi takarak hemşirelerin tepkisini çekmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber