Her üç liseliden biri sınıf tekrarı ile karşı karşıya

Haber Giriş : 18 Temmuz 2005 01:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okulların tatile girmesiyle ortaya çıkan başarı ve başarısızlık tablosu eğitim camiasını düşündürüyor. Zira 1 milyon 93 bin düz lise öğrencisinden 449 bini ders yılı bitimi itibarıyla sınıfta kaldı. 15 Ağustos'ta başlayacak bütünleme sınavları sonunda bu rakamın 218 bine düşeceği tahmin ediliyor. Meslek liselerinin dahil edilmesi durumunda sınıf tekrarı yapacak öğrenci sayısı 300 bini geçebilir.

Genel liselerin birinci sınıfında okuyan 437 bin öğrencinin 207 bini (yüzde 48) okulların kapandığı 10 Haziran itibarıyla başarısız oldu. Başarısızlık ikinci sınıflarda yüzde 44, üçüncü sınıflarda ise yüzde 30 olarak gerçekleşti. Bu durumda lise öğrencilerinin yüzde 41'i sınıfta kaldı. Ağustostaki bütünleme sınavlarında bu oranın yüzde 20'lere düşmesi bekleniyor.

Lise müfredatını yenileyen Milli Eğitim Bakanlığı, yarıya yakını bütünlemeye kalan birinci sınıf öğrencileri için çare arıyor. 4 yıllık lise uygulaması bu yıl okula başlayacak öğrencileri kapsadığı için, sınıfta kalacakların eski müfredata göre ve 3 yıl eğitim alması gerekiyor. Ayrıca sınıfta kalacak 300 binden fazla öğrencinin derslik sıkıntısına da yol açacağı belirtiliyor. Geçmiş yıllarda liselerdeki sınıf tekrarı yüzde 17 ila 20 arasında değişiyordu.

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, bu yıla mahsus olmak üzere liselerde ?başarısızlık veya devamsızlıktan sınıfta kalacak öğrencilerin tüm derslerden bir üst sınıfa sorumlu geçmelerini' istiyor. Genel müdürlüğün bu konuda hazırladığı yönetmelik değişikliği Talim ve Terbiye Kurulu'nda görüşülmeyi bekliyor. Bir yönetmelik değişikliği yapılmazsa soruna genelgeyle çözüm bulunması gerekiyor. Çocuğu sınıfta kalan öğrencilerin velileri ise bakanlıktan ?af' istiyor. Affa soğuk bakan bakanlık, ?sorumlu geçme' seçeneği üzerinde duruyor.

Bakanlık verilerine göre, sınıfta kalanlardan 53 binini devamsızlık yapan öğrenciler oluşturuyor. Geçen yıl devamsızlık hakkının 45 güne çıkarılmasına rağmen ortaya çıkan rakamın yüksekliği dikkat çekiyor. Ders yılı bitimi itibarıyla başarısız olan öğrenciler, 15 Ağustos'ta başlayacak bütünleme sınavlarına (Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavları) girecek. Bütünleme sınavlarında başarılı olacak öğrenciler bir üst sınıfa geçecek, diğerleri sınıf tekrarı yapacak.

Birinci sınıflardaki başarısızlık oranı geçen senelerle hemen hemen aynı. Ancak ikinci sınıf öğrencilerinin başarısızlığı geçmiş yıllara göre oldukça yüksek. Geçmiş yıllarda yüzde 28 olan başarısızlık oranı, bu yıl yüzde 43 gibi rekor seviyeye çıktı. Ancak lise ikinci sınıf öğrencileri kaldıkları bütün derslerden bir üst sınıfa sorumlu geçebildikleri için ikinci sınıfta kalan öğrenci sayısı yüzde 1-2'lere düşüyor. Önümüzdeki yıldan itibaren ise lise ikinci sınıf öğrencileri de en fazla iki dersten sorumlu geçebilecek.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber