Tekel'in ikiz kuleleri: İkiz kazık

Haber Giriş : 18 Temmuz 2005 12:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet 135 milyon dolar döktüğü Tekel'in ikiz kulelerini rica minnet 84.3 milyon dolara sattı. Millet 50 milyon dolar daha kazıklandı

Yılan hikayesine dönen bir dizi saüş ihalesinin ardından Tekel'in İkiz kuleleri TOBB'ım oluyor. Daha önce sadece TOBB'un teklif vermesi ve bir ikinci teklif olmaması nedeniyle iptal edilen ihalenin ikincisi için TOBB önceki gün yine alıcı oldu. Özelleştirme idaresi Başkanlığı (ÖİB) bu kez ihalenin iptal edilmemesi için gerekli olan ikinci teklifi buldu, ikinci teklifin kime ait olduğu ÖİB tarafından açıklanmadı. İkiz Kule pazarlığında ÖİB ve TOBB karşılıklı jest yapü. Buna göre, ÖİB ihale kapsamını genişleterek satışa çıkarılan alana, TOBB'un çözülmesini şart koştuğu 'trafo sorununu' çözmek amacıyla 550 m2'lik bir arsa daha ekledi. TOBB da daha önce verdiği 70 milyon dolarlık fiyatı, 84.3 milyon dolara çekti. Söz konusu trafonun TEDAŞ'a ait olduğu ve TOBB'un bu trafoyu oradan taşıyacağı öğrenildi. Böylece Tekel'in yaklaşık 135 milyon dolar harcayarak yaptığı İkiz kuleler 50 milyon dolar zarar edilerek elden çıkarılmış oldu.

İkinci teklif bulundu
İkiz Kuleler geçen yıl da ihaleye çıkarılmış ancak TOBB dışında teklif veren olmadığı için, ihale yasa gereği iptal edilmişti. Daha sonra kuleler için yemden teklif alındı. Son teklif verme tarihi olan 15 Haziran'a bir gün kala TOBB dışında başka teklif olmaması üzerine "son teklif verme tarihi" bir ay uzatıldı. Önceki gün ise ikinci kez çıkılan ihale için yeniden teklifler toplandı. Bu kez de tek teklif olsaydı, ihalenin iptal edilmesi gerekecekti. İhalenin sonuçlanabilmesi için yaklaşık bir aydır TOBB'un yanına ikinci bir teklif bulunmaya çalışılıyordu.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber