Eczacılardan sağlık sektörüne baskı

Haber Giriş : 19 Temmuz 2005 00:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Eczacı Odası (İEO) 15 Temmuz'da ilaçtaki yüzde 8.83 oranındaki ucuzlatmanın, eczacıları 100 trilyon lira zarara uğrattığını belirterek bir dizi eylem başlattı.

TEB' in destek konusunda suskun olduğu eylemler, sektörün tüm kesimlerine yönelik oluyor ve eczacılar, ilaç firmalarına, dağıtım şirketlerine baskı uyguluyorlar.
İEO Genel Sekreteri Ecz. Hakan Gençosmanoğlu, sagliginsesi.com ' un bu konudaki sorularını yanıtladı.

sagliginsesi.com : Eylemleriniz arasında ?ilaç alımlarımızı alabildiğince azaltıyoruz? diyorsunuz, bunun önemi ne?
Hakan Gençosmanoğlu : İlaç sanayi açısından eczanelerde bulunan mevcut stoklar önemlidir. Sonuçta ilacın stok maliyeti var. Stoklayınca maliyeti de biz karşılamış oluyoruz. Sanayi stok maliyetten kurtuluyor. Ekonomik denge bu. Ama artık eczanelerimizdeki stokları azaltacağız. Bir anlamda buyurun stok maliyetini siz karşılayın diyoruz. Yoksa hastaların ilaç hizmetinde bir aksama olmayacak.

sagliginsesi.com : Ama aldığınız ilacın miktarı azalıyor, hasta ilaç almak için eczaneye gittiğinde " ilacınız yok" yanıtı ile karşılaşabilir.
Hakan Gençosmanoğlu : Öyle bir şey olmayacak. İlaç dağıtım kanallarının servis ağı kuvvetli. Eczanelere her 3-4 saatte bir servis var. Onun için hastaların ilaç sıkıntısı çekmesi söz konusu olmayacak.

sagliginsesi.com : 15 Temmuz 2005 tarihinden itibaren ilaç dağıtım kanallarına çek, senet vermeyeceğiz dediniz, ilaç mı almayacaksınız? Çek vermeyince, ilacı neden versinler ki?
Hakan Gençosmanoğlu : İlaç vermiyoruz diyeceklerini sanmıyoruz açıkcası. Ama öyle bir şey yaparlarsa, o zaman sağlık hizmeti aksar ondan da sorumlu biz olmayız.

sagliginsesi.com : Yani dağıtım şirketlerine 'ben çek senet vermem, ama siz ilacı verin' diyeceksiniz, öyle mi?
Hakan Gençosmanoğlu : Aynen öyle.

sagliginsesi.com : Yani ilaç dağıtım kanallarını zorluyorsunuz.
Hakan Gençosmanoğlu : Evet.

sagliginsesi.com : Bu cezalandırma mı?
Hakan Gençosmanoğlu :Hayır cezalandırma değil. Bu, sektörün tüm kesimlerine demokratik baskıdır.
sagliginsesi.com :İlaç firmalarını kınıyoruz diyorsunuz, bu kınama neden?
Hakan Gençosmanoğlu : Kayıtsız kalıyorlar. Haklarımıza saygı göstermede eksik kalıyorlar.


sagliginsesi.com :Onlardan ne bekliyorsunuz ki?
Hakan Gençosmanoğlu : Aradaki farkı karşılamaları gerekiyor.

sagliginsesi.com :Peki bu ilaç firmalarına gereken tepkiyi göstereceğinizi söylediniz, nasıl bir tepki olacak bu. Örneğin sizi desteklemeyen A firmasından ilaç mı almayacaksınız.
Hakan Gençosmanoğlu : Evet gerekirse öyle yapacağız.

sagliginsesi.com : O zaman o ilacın eşdeğerini alacaksınız. Yani sizi destekleyen ilaç firmalarına yöneleceksiniz. Öyle mi?
Hakan Gençosmanoğlu : Bunu şimdi konuşmayalım isterseniz. Tepkinin şekli çok farklı olabilir. Onu değerlendireceğiz. Şu anda somut bir şey yok.

sagliginsesi.com : Eyleminizin süresi ne kadar olacak.
Hakan Gençosmanoğlu :Süreyi bilmiyorum ama talebimiz karşılanana kadar sürecek.1 Haziran 2005- 15 Temmuz 2005 tarihleri arasındaki süreçte ilaç dağıtım kanallarından eczanelere giren faturaların baz alınıp hesaplanacak kaybın, eczacıya dağıtım kanalları aracılığıyla ödenmesini istiyoruz.

sagliginsesi.com : TEB' in tutumu ne?
Hakan Gençosmanoğlu : Suskun.

sagliginsesi.com : Sizin bu eyleminize destek verecek mi?
Hakan Gençosmanoğlu : Suskunluğunu sürdürüyor.

sagliginsesi.com : Bu konuları konuşmak için İEO olarak başkanlar konseyi toplantısı talep ettiğinizi biliyoruz, TEB' den yanıt geldi mi?
Hakan Gençosmanoğlu : Ona da yanıt vermediler.

sagliginsesi.com : Peki sizin bu eyleminize sizce ne kadar eczacı katılır, destek verir?
Hakan Gençosmanoğlu : İstanbul' da 4500 eczane var. Yüzde 90 oranında katılım olacağını düşünüyoruz. Çünkü geçmiş dönemlerdeki eylemlerimizde böyle oldu. İstanbul eczacısı son derce örgütlüdür. Kaldı ki tüm Türkiye' den çok büyük oranda destek göreceğimizi düşünüyorum, çünkü aynı sıkıntıyı onlarda yaşıyor.

sagliginsesi.com : Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

sağlığınsesi.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber