Elektronik imza uygulaması başladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2005 00:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de elektronik alanda birçok yenilik getiren ve ıslak imza ile aynı hukuki sonuçları doğuracak elektronik imza (e-imza) uygulaması başladı.

İlk elektronik imzalar Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a verilirken, e-imza sertifikası dağıtacak TÜBİTAK'ın yanısıra, Türktrust ve E-güven firmaları da yetki belgelerini aldılar.

Telekomünikasyon Kurumu, e-imza uygulamasının başlatılması dolayısıyla Bilkent Oteli'nde bir toplantı düzenledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener, törende yaptığı konuşmada, bilgi toplumuna geçişte e-imzanın kilometre taşlarından birisi olduğunu belirtti.

E-imza yasasının çıktığını ve ikincil düzenlemelerin yapıldığını anımsatan Şener, uygulama detaylarının saptandığını, bugün e-imza kullanımının fiili olarak başladığını kaydetti.

Elektronik ortamdaki işlemlerde yaşanan problemlerin e-imza ile aşılacağını, e-imza sayesinde internetten ürün satın almanın ve ödemelerin kolaylaşacağını vurgulayan Şener, "Elektronik ortamda hizmet sunumu yaygınlaştıkça e-imza kullanımı da artacaktır. Bu nedenle önümüzdeki dönemde kamu kurumlarında e-imzanın yoğun bir şekilde kullanıldığını göreceğiz" dedi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım da haberleşme teknolojilerindeki gelişmenin büyük bir hızla devam ettiğini, son 10 yılda yeniliklerin birbirini kovaladığını kaydetti.

Teknolojik imkanları kullanarak insanların günlük hayatını kolaylaştırma ve kamunun bürokrasisini azaltmanın kaçınılmaz bir görev olduğunu vurgulayan Yıldırım, bunun için E-imza Yasası'nın çıkarıldığını ifade etti.

Haberleşme teknolojilerinde son dönemde kaydedilen aşamalardan söz eden Yıldırım, artık her şeyin bilgisayar üzerinden yapılabildiğini belirtti. Artık çalışma hayatının belirli saatlerle sınırlı olmaktan çıktığını da ifade eden Yıldırım, günün herhangi bir saatinde bilgisayardan işlem yapılabildiğini kaydetti. Yıldırım, bu işlemlerin, espriyle "elektronik zımbırtı" diye ifade ettiği USB Tooken ya da akıllı kartlarla yapılabildiğini belirtti.

Kamu kuruluşlarının da e-imza vasıtasıyla yazılarını güvenle gönderebileceğine işaret eden Yıldırım, uygulamanın çok kısa sürede yayılacağına inandığını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber