Hacizli mallar internet üzerinden ihaleyle satılacak

AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, 3. Yargı Paketi'nde yapılan değişiklikle, icra ve iflas dairelerince yapılacak her türlü işlem için Ulusal Yargı Eğı Bilişim Sistemi (UYAP) kullanılacağını, hacizli malların internet üzerinden yapılacak ihale ile şeffaf bir şekilde satışa sunulacağını belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2012 18:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milletvekili Mustafa Şahin, yaptığı açıklamada, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edilen 3. Yargı Paketi'nin, birçok uygulama sorununa çözüm sağladığını söyledi. Pakette 6'sı geçici olmak üzere, toplam 112 maddenin bulunduğunu anlatan Şahin, ?Bu paket, yargı sistemimizin bütün sorunlarını, bir çırpıda çözme iddiasını elbette içermiyor. Ancak bu gerçek, yargının bazı sorunlu alanlarına iddialı çözümler öneren, bir yandan yargı sistemimizin etkinleştirilmesini, diğer yandan özgürlük alanlarının genişletilmesini amaçlayan bu tasarının önem ve değerini azaltmıyor.? dedi.

Yargı paketinin, birçok önemli değişikliği beraberinde getirdiğinin altını çizen Mustafa Şahin, icra ve iflas işlemlerini düzenleyen maddelerin, en önemlileri arasında yer aldığını ifade etti. Düzenlemeye göre, icra dairelerinin parayla ilişkisinin kesildiğini anlatan Şahin, şöyle devam etti:

?Ekonomik faaliyetini bedeni çalışmasıyla sürdüren borçlunun mesleğini sürdürebilmesi için gerekli olan her türlü eşya, aile bireyleri için lüzumlu eşya, borçlunun haline münasip evi ve öğrenci bursları haczedilemeyecek. Her icra dairesinde Adalet Bakanlığı'nca atanacak bir icra müdürü, yeteri kadar icra müdür yardımcısı, icra katibi ile adli yargı ilk derece mahkemesi, adalet komisyonları tarafından görevlendirilecek mübaşir ve hizmetli bulunacak. İcra ve iflas dairelerince verilen kararlar gerekçeli olarak tutanaklara yazılacak. İcra ve iflas dairelerince yapılacak her türlü icra ve iflas iş ve işlemlerinde UYAP kullanılacak; her türlü veri, bilgi, belge ve karar, UYAP vasıtasıyla işlenecek, kaydedilecek ve saklanacak. Her türlü ödeme ve tahsilâtı icra dairelerinden bankalara taşınıyor. Hacizli mal satışları internet ortamına taşınarak, ihalelere internet ortamında katılım ve teklif imkânı getiriyor. Elektronik ortamda verilecek teklifler, hacizli malın tahmin edilen kıymetinin yüzde 50'sinden az olamayacak, teklif vermeden önce de hacizli malın yüzde 20'si oranında teminat gösterilecek. Hacizli malların satışı açık artırma ile yapılacak, birinci ve ikinci ihalenin yapılacağı yer, gün ve saat önceden ilan edilecek. İlan, birinci ihale tarihinden en az 1 ay önce yapılacak, açık artırmaya elektronik ortamda teklif verme yoluyla başlanacak. Elektronik ortamda teklif verme, birinci ihale tarihinden yirmi gün önce başlayacak, ihalenin tamamlanacağı günden önceki gün sonunda sona erecek. İkinci ihalede ise elektronik ortamda teklif verme, birinci ihaleden sonraki 5. gün başlayacak, en az 20 gün sonrası için belirlenecek ikinci ihalenin tamamlanacağı günden önceki gün sonunda sona erecek.?

Paket ile sıkça eleştiri konusu yapılan soruşturmanın gizliliğini ihlal ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarının yeniden düzenlendiğini aktaran Şahin, ?Türk Ceza Kanunu'nda yer alan özel hayatın gizliliği, haberleşme hürriyeti ve soruşturmanın gizliliğini ihlal, yargı görevini yapanı etkileme, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, enerji hırsızlıkları ve örgüt üyeliği gibi suçlar, Avrupa Birliği ilerleme raporlarında ve bir kısım uluslararası belgeler ile kamuoyunda yer alan eleştiriler dikkate alınarak gözden geçiriliyor. Basın ve yayın yoluyla işlenen belli ceza miktarına kadar suçlarda, soruşturmalar, kovuşturmalar ve kesinleşmiş hükümlerin infazları erteleniyor. Bir kısım kabahatler yönünden ceza verme yetkisi adlî mercilerden alınarak idari makamlara devrediliyor.?

Mahkemelerde evrak takip büroları oluşturulacağını dile getiren Şahin, ?Mahkeme hâkimini, her gün yüzlerce evrakı bizzat havale etme yükünden kurtarıyor. Yargılama sürelerini uzatan yürütmenin durdurulması müessesesi, amacına ve işlevine uygun olarak yeniden düzenliyor. Yargı kararlarının, zamanında ve süratle uygulanması teminat altına alınıyor. İdari makamların keyfi gecikmelerine karşı vatandaş korunuyor.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber