Rektör Aşkın: Bu, bana komplo

Haber Giriş : 19 Temmuz 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Aşkın, evine yapılan baskınla ilgili Milliyet'e konuştu: İddialar asılsız. Eserlerden müzenin haberi var. Daha önce de tehdit edildim. İşin peşini bırakmayacağım

Üniversite kampusu içindeki konutu basılarak, bazı evrak ve evde bulunan tarihi eserlere el konulan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, kendisine, Van'da çağdaş üniversite istemeyenlerin komplo kurduğunu iddia etti.

Perşembe günü yapılan aramanın ardından dün makam odasında Milliyet'in sorularını yanıtlayan Aşkın, hakkındaki iddialara yanıt verdi. Kara para aklama yöntemi olarak tarihi eser topladığına ilişkin ortaya atılan iddiaların temelsiz olduğunu belirten Aşkın, koleksiyonculuğa rektör olmadan ve soruşturması süren tıbbi cihaz ihalesinden önce başladığını söyledi.

Koleksiyonculuk yapmasına izin veren 1997 tarihli ve 756 sayılı envanteri gösteren Aşkın, "El konulan eserlerin 231'i bu defterde kayıtlı. Kayıtlı olmayan eserleri de, 2 Temmuz'da müze müdürüne deklare ettim. Bana, 'Şu an fotoğrafçımız görevinde değil. Siz, Bakü'ye gidin dönüşünde bunların kayıtlarını yaparız' dedi. Yasa zaten yeni elde edilen eserlerin kaydı için süre veriyor. Hukuki açıdan bir sorun yok. Müze müdürü de bunu teyit etti" dedi.

'Bağışlayacağım'
Koleksiyonunu 1.5 yıl sonra bağışlayacağını belirten Aşkın, eski Başbakan Bülent Ecevit'in ve değişik zamanlarda evine gelen yargı mensuplarının da bu koleksiyonu incelediklerini vurguladı. Aşkın, şöyle devam etti:
"Kaçakçılık yapan bir insan bunları niye göstersin? Bunlar gülünç iddialar. Bu işle hobi olarak uğraşıyorum. Benim oturacak, kendime ait evim bile yok. Tıbbı cihaz ihalesi ben rektör olmadan önce yapılmış. Evimde arandığı iddia edilen protokol belgesinin de bende yalnızca bir fotokopisi var."

'Kâbus yaşıyorum'
Van'ın yeniliklere açık bir kent olduğunu da ifade eden Aşkın, "Ancak burada çağdaş bir üniversite görmeye tahammülü olamayanlar var. Ben 10 yıldır bu kâbusu yaşıyorum. İhbarlar, soruşturmalar, tehditler sürekli yapıldı" diye konuştu.

Evinde arama yapılmasına rağmen bugüne kadar ifadesinin alınmamasını garipsediğini de belirten Aşkın, "Bir an önce ifadem alınsın istiyorum. Bu aşama geçsin hukuki olarak bu olayın peşini bırakmayacağım" şeklinde konuştu. Aşkın, evine yapılan baskının ardında siyasi iktidarın bulunduğu iddialarıyla ilgili de "yorum yok" demekle yetindi.

Bu arada, Prof. Aşkın, baskında el konulan kasasının şifresi ile anahtarlarını adliyeye gönderdi. Kasanın nöbetçi savcı gözetiminde açılacağı kaydedildi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber