Gümrük Müsteşarlığı'nın araştırmasına göre, ayda primlerle birlikte 800 milyon ile 1.2 milyar arasında maaş alan memurların yazlığı, kışlığı hatta deniz motoru bile var

Haber Giriş : 23 Eylül 2003 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gümrük Müsteşarlığı'nın araştırmasına göre, ayda primlerle birlikte 800 milyon ile 1.2 milyar arasında maaş alan memurların yazlığı, kışlığı hatta deniz motoru bile var

Gümrük Müsteşarlığı Kontrolörlüğü'nün, her yıl kurum içindeki memurlarının 'haksız mal edinip edinmediklerinin' ortaya çıkarılması amacıyla yaptığı araştırma sonucu şaşırttı. Buna göre, Türkiye'nin 'en tutumlu memurları' gümrükçülermiş. Gelirleri ile mal varlıkları

arasında büyük uçurum olan gümrük memurları, bu durumu 'miras, sünnet düğünü' gibi gerekçelerle açıkladı. Çeşitli gümrük kapılarından seçilen 67 memurla gerçekleştirilen araştırmaya göre, primlerle birlikte ayda 800 milyon ile 1.2 milyar lira arasında değişen maaş alan memurların çoğunun yazlık ve kışlık olmak üzere iki ayrı evi bulunuyor.

Lüks araçları olan memurlardan bazılarının bankada dolar hesapları bulunuyor, altın ve gayrımenkule yatırım yapıyor. Hatta, birinin Yamaha marka deniz motoru bile var.

Servet düğünlerden

Gümrükçüler, inceleme yapan kontrolörlere mal varlıklarını 'çalışarak kzandıklarını' iddia etti. Memurlar fazlalığı 'miras, sünnet düğünü gelirleri, karı-koca çalışma' gibi gerekçelerle açıkladı. Pek çok gümrükçünün dosyası 'zaman aşımına uğradığı' ya da 'normal' bulunduğu için savcılığa verilmedi.

Gümrük kontrolörleri

M. Emin Sultan ile Serkan Işık'ın araştırmasında yer alan verilerden bazıları şöyle:

Gümrük memuru M.D, 6 daire, 2 dükkan, 2 arsa olmak üzere 10 adet gayrımenkul ayrıca 1 adet kooperatif hissesi, 7.4 milyar nakit para ve 10 milyar değerinde ziynet.

Gümrük memuru İ.C, Ünye'de iki fındık tarlası, bir arsa, bir daire ve İstanbul Kadıköy'de bir daire ile eşine ait Opel marka otomobil, çocuklarının sünnetinde toplanan 75 tam, 35 yarım, 51 çeyrek Cumhuriyet altını.

Gümrük muayene memuru H.D, 7 adet bina, 7 adet arazi ve arsa olmak üzere 14 adet gayrımenkul, Opel marka otomobil, 17 milyarlık para ve menkul değer, 6.5 milyar liralık ziynet eşyası.

Gümrük muayene memuru B.T, İzmir'de 3 bahçe, 1 dükkan, iki daire, yazlık ev, Opel marka otomobil, Yamaha marka deniz motororu, 1 limited şirket, eşi ve kendisine ait 4.8 milyarlık ziynet.

Gümrük memuru N.İ, 8 adet taşınmaz gayrimenkul, 2 adet kooperatif hissesi, 2 adet otomobil.

En yüksek rüşvet polis ile gümrüğe

Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın (TESEV) araştırmasında en yüksek rüşvetin gümrüklerde verildiği ortaya çıkmıştı. Rüşvet verilen kurumlar ya da kişiler ile oranları ise şöyle sıralanmıştı: 'Trafik polisine: Yüzde 53, Gümrüğe: Yüzde 49, Tapuya: Yüzde 38...' Aynı araştırmada 'rüşvet isteyenlerle' 'istemeden rüşvet verenlerin' oranı da şöyle tespit edilmişti: 'Trafik polisi: Yüzde 55-35, Polis: Yüzde 62-34, Elektrik hizmetleri: Yüzde 59-33, Vergi daireleri: Yüzde 56-30, Gümrükler: Yüzde 53-24.'

aksam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber