Kırşehir ustalar müzik topluluğu araştırma konusu oldu

Kırşehir Ustalar Müzik Topluluğu Türkiye ve Kazakistan Halk Müziği kültürüne ışık tutacak.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2012 12:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

UNESCO ve Gazi Üniversitesi tarafından Kazakistan ve Türkiye'yi içeren halk müziği kültürü konulu bir araştırma projesi başlattı. Proje kapsamında Ustalar Müzik ve Oyun Topluluğunun da halk müziğine etkileri araştırılıyor. Proje kapsamında Türkiye'de pek çok ili gezen ve mahalli sanatçılardan halk müziğine ilişkin görüş alan araştırma ekibi aynı zamanda Kazakistan'da bu araştırmalarını sürdürecek. Projenin amacı Türk Kültüründe halk müziğinin önemi ve Türk milletleri arasındaki müzik açısından benzerliklerin tespit edilmesi olarak ifade ediliyor.

Proje ile ilgili bilgiler veren ve kendisi de bir sanatçı olan Yrd. Doç. Dr. Armağan Elçi, UNESCO ve Gazi Üniversitesi'nin Türk Halk Bilimi Bölümünün ortaklaşa bir proje hazırladığı söyledi.

Elçi ?Projenin içeriğinde Türkiye-Kazakistan halk müziği kültüründe ortak noktaların tespit edilmesi amacı yer alıyor. Proje kapsamında biz ekiple birlikte Elazığ'a gittik, ardından İzmir ve Ankara Çubuk'tan sonrada Kırşehir'e geldik. Biz burada halk müziği kültürünü araştırırken kaynak olabilecek kişilere yöneldik. Kırşehir'de de Ayvaz Usta ile Fevzi Çekiç'le, Birol Ertaç'la, Aydın Çekiç'le ve Burhan Ertaş'la birlikte projeyi sürdürüyoruz? dedi.

Buradaki amaçlarının özellikle geleneksel bağlamda yerel, yani mahalli unsurları göz önüne alarak Kazakistan'da ki halk müziği kültürüyle ortak ya da ayrışan noktaların tespit etmek olduğu hatırlatan Elçi, ?Kırşehir'in bu projede çok önemli bir yeri var. Biz Kırşehir'i özellikle bu proje içerisine aldık. Çünkü bozlak olgusu halk müziğinde damgasını vurmuş çok önemli bir unsur. Ben Kültür Bakanlığında 20 yıl solistlik yapan bir halk müziği sanatçısı olarak Kazakistan'a gittiğimde orada gördüm ki bozlak Kazakistan'da da var. Bu bağlamda Kazakistan'la Türkiye arasında ki bozlak ve halk oyunları kültürünü mukayese edeceğiz." şeklinde konuştu.

Yardımcı Doçent Dr. Armağan Elçi konuşmasında Kırşehir halk müziği kültürüne de övgüler yağdırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber