Baş Cazgır Kırkpınar'a veda etmeye hazırlanıyor

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde 30 yıldan bu yana baş cazgırlık yapan Şükrü Kayabaş, gelecek yıl cazgırlığa veda etmeye hazırlanıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2012 17:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu yıl er meydanında 49 yılını geçireceğini belirten Kayabaş, genç cazgır olarak 1963 yılında görev almaya başladığını söyledi.

Ustası Balıkesirli Mustafa'nın 1982 yılındaki rahatsızlığı nedeniyle Kırkpınar'a gelememesi nedeniyle görevi kendisinin üstlendiğini anlatan Şükrü Kayabaş, o tarihten bu yana bu görevini devam ettirdiğini söyledi. Baş çazgırlıkta 25 yılın gümüş, 50. yılın ise kendisinin altın yılı olacağını ifade eden baş cazgır, şunları söyledi:

?Seneye Tarihi Kırkpınar Er Meydanı'nda futbolcuları kıskandıracak bir jübileyle baş cazgırlığa veda edeceğim. Ondan sonra 2014 yılında doğduğum beldeye belediye başkanlığı için adaylığımı koyarak hizmetlerime devam etmek istiyorum. Kırkpınar'da altın kemer alan baş pehlivanları takdim etmenin mutluluğunu yaşıyorum. 39 ağalık ihalesini yaptım. Alper Yazoğlu 3 yıl, Hüseyin Şahin 4 yıl, şuandaki ağa Seyfettin Selim son 4 yıldır görevi sürdürüyor. Allah izin verirse seneye veda etmek istiyorum.?

Bu yıl ki, Kırkpınar güreşlerinde 9 tane cazgırın görev yapacağını dile getiren Kayabaş, ?Benim de yıllardır yardımcılığımı yapan ?Pele' lakaplı Mehmet ve Samsun'dan Kasım var. Geçen yıl bir gıda zehirlenmesi olmuştu. Bu yüzden başpehlivanları ben salamamıştım ve çok üzülmüştüm. Pele Mehmet takdim etti. Unutamadığımız anlar çok oldu Er Meydanı'nda. Bundan sonra yanımda 30 yıldır çırak olan Pele Mehmet'e bu görevi bırakacağız.? diye konuştu.

Cazgır'ın Kırkpınar için önemine değinen Kayabaş, ?Cazgır pehlivanları, memleketlerini isimlerini, onların oyunlarını çok iyi bilen kişidir. Pehlivanları met eden kişidir. Halk arasında çok konuşan insanlara cazgır diyorlar ama öyle değil tabi ki.? şeklinde konuştu.

YENİ CAZGIR ?PELE? LAKAPLI MEHMET TUNA OLACAK

Gelecek yıl Kırkpınar'a veda edecek olan baş cazgır Şükrü Kayabaş'ın görevini çırağı ?Pele? lakaplı Mehmet Tuna devralacak.

Kırkpınar'da cazgırlık yapmanın gururunu yaşadığını belirten Tuna, ?30 yıllık çıraklık sabır demektir. Bu alicenaplık ve alçak gönüllülüktür. Şükrü ağabeyi her zaman bir ağabey olarak gördüm. 30 yıldır Kırkpınar'da beraberiz ama 40 yıldır da dışarıda beraberiz, hiç birbirimizi kırmadık. Ağabey kardeş Kırkpınar güreşlerini bu günlere getirdik. Bundan sonra da Allah'ın izniyle tamamlarız.? açıklamasını yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber