Sel sonrası oto yıkamacılarında uzun kuyruklar oluştu

Samsun'un Canik ilçesinin altını üstüne getiren sel felaketi sonrası milyonlarca zarara uğrayan Küçük Sanayi Sitesi esnafı yaralarını sarmaya başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2012 11:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sel sularından zarar gören ve balçığa bulanan araçların sürücüleri soluğu oto yıkamacılarından aldı. Küçük Sanayi Sitesi içerisinde bulunan 5 adet oto yıkamacıda uzun kuyruklar oluştu. Yoğun araç kuyrukları nedeniyle sabahın erken saatlerinden gece yarılarına kadar selden zarar gören araçları yıkamak için büyük çaba sarf eden oto yıkamacıları, balçıkla dolu araçların temizlenmesinin bir günlerini aldığını söyledi.

Selin ölümlere neden olduğu TOKİ konutlarına 500 metre uzaklıktaki sanayi sitesinde yaklaşık 300 işyeri sular altında kaldı. Maddi hasarın milyonlarla ifade edildiği bölgede esnaf olaydan 2 gün sonra suların çekilmesiyle iş yerlerine girebildiklerini söyledi. Suların çekilmesinin ardından ise geride kalan balçık yığınlarını güçlükle temizlediklerini kaydetti. Yer seviyesinde bulunan sanayi içindeki dükkânların bir metre suyun içinde kalmasıyla dükkânların içindeki malzemeler ve tamir amaçlı bulunan çok sayıda müşterinin aracı ise kullanılamaz hale geldi.

SELDE YAKLAŞIK 2 BİN YAPI ZARAR GÖRDÜ

Selin geride bıraktığı hasar yapılan tespit çalışmaları sonrası gün yüzüne çıkmaya başladı. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, oluşturulan 15 kişilik ekiple yapılan hasar tespit çalışmalarında sel felaketinde 1940 yapının hasar gördüğünü açıkladı. Valilik toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısında acı bilançoyu açıklayan Vali Hüseyin Aksoy şöyle konuştu: ?Sel felaketi sonrası kurulan kriz merkezi tarafından yapılan çalışmalarımız yoğun olarak devam etmektedir. Su dolan binaların deşarj işlemleri ve dere yataklarının temizlenmesi, ön hasar tespiti çalışmaları AFAD, İl Özel İdaresi, Büyükşehir Belediyesi ve Canik Belediyesi tarafından yürütülmektedir. Oluşturulan 15 kişilik ekiple hasar tespit çalışmalarında 451 konut, bin 326 işyeri, 6 cami, 1 spor salonu, 1 okul, 1 ahır, 153 depo ve 1 köprü olmak üzere 1940 bağımsız yapının tespiti yapılmıştır. Çalışmalarımızın yarın itibariyle bitirilmesi planlanmaktadır. Yaşanan olayda dereden gelen suyun miktarı ön görülenlerin çok çok yukarısında yani 5 bin yılda bir olabilecek boyutlarda."

Olayın yaşandığı ilk günden bugüne mağdur vatandaşların yanlarında olduklarını kaydeden Vali Aksoy, ?Mağdur olan aileler Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ait Toplu Konut İdaresi'ndeki konutlara ve resmi misafirhanelere yerleştirildi. Sel ve su taşkınlarında 11 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Aşırı yağışların başladığı ilk günden itibaren arama, kurtarma çalışmalarına toplam 200 personel, 17 su üstü ve su altı ekibi, 25 arama kurtarma aracı, 5 arama kurtarma botu, 1 arama kurtarma köpeği katıldı. Başbakanlık'tan 2.5 milyon lira il valiliğin emrine geldi. Bugün itibariyle özellikle konutları zarar gören ailelere ilk aşamada biner lira olmak üzere 451 bin liranın dağıtımına başlıyoruz. Hafta sonu olması nedeniyle elden kimlik karşılığında verilecektir. Selde zarar gören vatandaşlardan da iki ay boyunca elektrik faturası alınmayacaktır." diye konuştu.

Toplantı sonrası Aksoy, selin boyutlarının daha iyi görülebilmesi için sahil güvenlik ekiplerinin havadan çektiği fotoğrafları basın mensuplarıyla paylaştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber