İKÇÜ Diş Hastanesi'nde hasta takibinde kartlı sisteme geçildi

İzmir'in yeni devlet üniversitesi olan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)'ne bağlı olarak Çiğli'de muayene hizmetlerine başlayan Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi'nde çipli kart sistemine geçildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2012 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sistem sayesinde hastaya tedavi sürecinde yapılan tüm tetkik ve tedavi uygulamaları kolaylıkla takip edilebiliyor.

Modern standartlarda hasta kabulüne başlayan İKÇÜ Diş Hastanesinde yurt dışındaki örneklerinden yola çıkılarak satın alınan yazılımın yüklendiği çipli kart hakkında bilgi veren Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı ve Ortodonti Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr Tancan Uysal, Türkiye'de çok az sayıda uygulanan bu sistemi İzmir'e taşımaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Hastanelerde uygulanan dosyalama yönteminin hasta mahremiyeti açısından sıkıntılar yarattığını belirten Prof.Dr. Uysal, "Eskiden örneğin hastanın Hepatit B'ye sahip olduğu bilgisi dosya üzerinde yazıyordu. Bu dosyanın diğer kişiler tarafından görülmesi hasta mahremiyeti açısından sıkıntılar yaratıyordu. Bu kart o hastanın diş sağlığını kayıt altına alan bir 'kimlik kartı' gibi işlev görmektedir. Yapılan tüm işlemler, hangi tedavilerin uygulandığı, hastadan çekilen tüm filmler, fotoğraflar, tüm muayene bulguları, hastanın bulaşıcı bir hastalığa sahip olup olmadığı bu karta kaydediliyor. Ayrıca yapılan tüm tedavilerde kart işleniyor. Hastalarımıza verdiğimiz bu kart sayesinde hastanın bilgilerini sadece muayeneye girecek hekimi bilgisayarından görebilir." dedi.

Çipli uygulama sayesinde hasta kayıtlarının hiçbir zaman kaybolmadığını ifade eden Dekanı Uysal, bu kartların adli tıp vakalarında da çok büyük kolaylık sağlayacağını vurguladı. Prof. Dr. Uysal, ?Adli Tıp vakalarında kimlik tespiti yapılırken hastaların diş kayıtları en değerli kanıtlar olarak görülmektedir. Çünkü kimsenin diş yapısı birbirine benzemez. 15 yıl sonra bir tahkikat dosyası açıldığında hastanın diş kayıtlarından kimlik tespiti yapılabiliyor. Bu yüzden diş hekimliğinde bu kayıtların tutulması çok büyük önem arz ediyor. Daha önce çekilen röntgen filmleri uygun muhafaza koşullarında saklanmadığı için gerekli veriye sağlıklı bir şekilde ulaşamıyorduk." diye konuştu. Uysal, çipli sistem sayesinde hastaların kayıtlarının takibinin yanı sıra SGK ile olan işlemlerini bu sistem üzerinden denetleyip kontrolünün sağlanabildiği bilgisini de verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber